https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноРусенска дизайнерка е автор на костюмите за световната премиера на „Далинда“

Русенска дизайнерка е автор на костюмите за световната премиера на „Далинда“

На 14 май в Берлин се състоя световната премиера на операта „Далинда“ от Доницети – проект на берлинската Staatsopera. Бляскавото представление, превърнало се в триумф на оперното изкуство, бе белязано и с русенско участие. Автор на костюмите в постановката е русенската дизайнерка Първолета Чавдарова – Летиция, която не за първи път представя креативните си идеи и собствени визии в чуждестраннни постановки.

Летиция бе сред гостите, специално поканени за световната премиера, заедно с брат си Чавдар Иванов – криейтив директор на модна къща „Чарлино“ – Русе.

„Премиерата премина при страхотен успех, публиката изпадна във възторг от уникалните гласове на изпълнителите на главните партии Лидия Фридман, Лучано Ганчи и особено баритона Пол Бардо в ролята на Амет.“ – каза за „Бряг“ Първолета Чавдарова, която още продължава да се вълнува от преживяването в германската столица.

Русенската дизайнерка попада в творческия екип на постановката по покана на продуцентските компании Opera Co-Pro и Operaverdi, които добре познават нейния творчески потенциал в сценичните костюми.

Историята на творбата е вълнуваща и се подхранва от бездните на бурбонско-неаполитанската цензура през 18 век, жертва на която става и самият Доницети. Премиерата на операта по либретото на Феличе Романи е трябвало да бъде представена в Неапол още през 1838 г., но след като е забранена от властите, е била изгубена и съдбата й е била неизвестна до наши дни. Неотдавна, за щастие, ръкописът на произведението е открит и предоставен на Staatsopera Berlin. Така 185 години по-късно историята за красивата Далинда и персийския принц Амет отново вълнува ценителите на оперната музика.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X