https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниТоварните кораби по река Дунав намаляват

Товарните кораби по река Дунав намаляват

Броят на товарните кораби, посещаващи българските пристанища по река Дунав, намалява въпреки благоприятните навигационни условия за плаване, посочи в интервю за БТА Иван Жеков – директор на дирекция “Речен надзор – Русе” към Изпълнителна агенция “Морска администрация”.

Той обяви, че за първите четири месеца на тази година броят на товарните кораби, посетили пристанищата Силистра, Русе, Свищов и Никопол, е намалял с около 25% спрямо същия период на миналата година.

“От началото на януари до края на април тази година четирите наши пристанища са посетени от 2400 товарни кораба. За същия период през миналата година те са били 3200”, обясни Жеков, но не се нае да коментира какви са причините за намалението на броя на товарните кораби – предположи, че това може да се дължи на забраната за внос на зърно от Украйна.

“Дори и износът на въглища за Сърбия не увеличава броя на товарните кораби по реката”, каза Жеков.

По думите му в същото време е регистрирано увеличение на броя на посещенията на круизни кораби край Русе с 10 процента за изминалите два месеца – април и май, в сравнение със същия период на миналата година.

Жеков обясни, че планираните посещения на круизни кораби край Русе са 510 за тази година. Досега на русенския бряг са регистрирани 127 посещения на круизни кораби с общо 15 800 туристи. Най-много са американците – над 5000, следвани от германците – 4900, туристите от Великобритания са 1700, а австралийците са 1000.

Жеков припомни, че заради ниското ниво на Дунав миналата година е била една от най-тежките за корабоплаването по реката.

“В продължение на около пет месеца заради ниското ниво имаше прагове по реката, които затрудняваха, а на моменти и спираха напълно корабоплаването”, обясни Жеков.

По думите му освен на товарните плавателни съдове, това е оказало сериозно влияние и на круизния туризъм.

“Част от круизните кораби преминаваха през праговете между Русе и Никопол. Други не стигнаха до делтата на реката, тъй като имаше риск”, каза Жеков.

Условията за корабоплаване сега са идеални, посочи той. Нивото на реката е високо, което е нормално за периода, характерен с т. нар. “черешови води”. По данни на изпълнителната агенция “Проучване и поддържане на река Дунав” нивото на река Дунав при Русе днес е 570 см спрямо условната кота “нула”.

“Когато има рязко повишаване на нивото, реката влачи дънери и може да се получи повреда на винто-рулевия комплекс на плавателния съд”, заяви директорът на “Речен надзор – Русе” към “Морска администрация” и предупреди капитаните на кораби да внимават.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X