https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораСъдът открива предизборната кампания в Русе. Белчев се закани на русенски медии

Съдът открива предизборната кампания в Русе. Белчев се закани на русенски медии

С есента идват и местните избори в Русе. Някои кандидати, изглежда обаче превантивно се опитват да сложат юзди на медиите. Иван Белчев, народен представител от коалицията “Продължаваме промяната – Демократична България” и потенциален кандидат за кмет на Русе, заплаши, че ще съди русенски медии, включително нашия новинарски сайт Ruse.news.

Тази „заплаха“ за съдебни дела идва след като публикувахме материал, в който цитираме статия от вестник “Уикенд”. В нея се твърди, че Белчев е заподозрян в схема за издаване на фалшиви ADR сертификати, позволяващи на цистерни да изнасят гориво през страната. Вестник “Уикенд” също така свързва Белчев и с нелегален внос на украинско зърно, което не е ясно с какви пестициди е третирано тъй като не отговаря на изискванията на ЕС.

Иван Белчев и неговите адвокати следва да знаят, че в журналистиката има няколко основополагащи правила, които Ruse.news винаги е спазвал и ще продължи и занапред да се придържа към тях. Такова правило е да се цитира източникът на информация, когато е публичен. Такъв е и случая със статията във вестник „Уикенд“. В нашия материал ние коректно сме отбелязали, че цитираме тази медия.

Явно се налага да припомним на г-н Белчев, че той в момента представлява НАРОДА в най-висшия орган в държавата ни – Народното събрание. В основата на нашата работа е да разобличаваме злоупотребите във властта, а задължение на тези, които имат претенции да управляват като г-н Белчев е да имат безупречна репутация. Затова той трябва да излезе с лицето си пред русенските медии и да отговори на обвиненията с факти и доказателства. Вместо това Белчев предпочете да се скрие зад скалъпено прессъобщение до русенските медии, в което заплашва със съдебни действия. Свободните медии са основен елемент от всяко демократично общество, а този тип отношение от страна на народен представител може да се тълкува като опит за ограничаване на тази свобода.

Съдът е част от процеса на управление, но не трябва да бъде използван като средство за сплашване.

В Ruse.news винаги сме отворени за диалог и конструктивна критика. Обръщаме внимание, че и ние, подобно на другите медии, осъществяваме своята работа в услуга на обществото, като осигуряваме балансирана и прозрачна информация.

Въпреки съдебните заплахи, ние в Ruse.news ще продължим да информираме обществото спазвайки правилата и етиката в журналистиката. Безпристрастните и независими медии са ключови за функционираща демокрация и ние сме тук, за да защитим тези принципи.

Представяме без редакторска намеса изпратеното от г-н Иван Белчев до Русе нюз съобщение:

“Не, депутатът Иван Белчев не е замесен в нелегален износ на гориво за Украйна

Наскоро се появи информация, според която депутатът от партията “Продължаваме промяната – Демократична България” Иван Белчев е предмет на разследване от страна на прокуратурата и има за цел уронване на името на народния представител, предвид водената от партията му политика и кандидатура му в местните избори в Русе наесен. Според жълтият вестник “Уикенд”, цитирана от русенските медии Анонс и Русе Нюз, Белчев е подозиран в изготвяне на фалшиви ADR сертификати, които са били използвани за изнасяне на дизелово гориво извън България. Въпреки това, след проведена проверка, обвиненията срещу Белчев се оказаха неверни.

Анонимният “сигурен източник в държавното обвинение” посочил Белчев като един от ключовите фигури в мащабната схема. Според източника, депутатът от Русе се занимавал с издаването на фалшиви ADR сертификати, позволяващи на цистерни да изнасят гориво през страната. Освен това, вестник “Уикенд” свързал Белчев с друга схема, свързана с нелегален внос на украинско зърно.

След изследване на твърденията и обвиненията обаче, се установи, че информацията е грешна и обвиненията срещу Белчев – неоснователни.

Според обществената информация, Иван Белчев е уважаван член на своята общност и парламентарна група. Той е IT специалист и дългогодишен обществен деец, който има значителен принос за развитието на града си и страната.

Сега се очаква пълно разяснение от вестник “Уикенд” относно начина, по който са били събрани и представени тези твърдения. Важно е медиите да изпълняват своята роля като надеждни източници на информация и да проверяват фактите си преди публикация.

Адвокатите на “Продължаваме промяната – Демократична България” реагираха и започват дела за клевета към трите медии.”

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X