https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораЗамесен ли е депутатът Иван Белчев в нелегален износ на гориво за...

Замесен ли е депутатът Иван Белчев в нелегален износ на гориво за Украйна?

Депутатът от “Продължаваме промяната – Демократична България” Иван Белчев вероятно ще се превърне в деветия народен представител от 49-ия парламент, на когото прокуратурата ще поиска имунитета в следващите седмици, твърди вестник “Уикенд”, позовавайки се на “сигурен източник в държавното обвинение”.

39-годишният депутат от Русе е обект на разследване за изготвяне на фалшиви ADR сертификати, с които десетки цистерни от Турция, Полша и Украйна са изнасяли от България тонове дизелово гориво.

Запознати с разследването срещу Белчев разказват, че сигнали за участието на русенския депутат в сенчестата схема са подадени още преди 7 месеца от български търговци на горива. В сигналите се твърди, че десетки тирове, които не би следвало да имат международен лиценз за транспорт за опасни товари, влизат в България през Дунав мост и зареждат дизелово гориво на бензиностанциите край Русе.

Нафтата се карала директно към Украйна за нуждата на армията, като водачите на тировете предоставяли на граничните власти фалшиви ADR сертификати за превоз на горива и опасни леснозапалими товари.

Запознати с разследването твърдят, че депутатът от “Продължаваме промяната – Демократична България” Иван Белчев е сред важните брънки в схемата по издаването на неистински сертификати, с които 40-годишни тирове и цистерни изнасят гориво през страната.

Бизнесът се движел от приближен на депутата, който е ангажиран с управлението на спортен клуб “Русе Гоу”, пише седмичникът. Цената за издаването на фалшив ADR сертификат варирала между 5000 и 8000 лева. Твърди се, че Белчев чрез своя човек в спортния клуб е замесен и в друга “тираджийска” схема, свързана с нелегален внос на украинско зърно.

“Разследването още не е приключило. Имаше сведения, че тировете, които изнасят нафта през Дунав мост, се връщат в България пълни с украинско зърно, което разтоварват нелегално. Заради теч на информация обаче се провали дълго планирана акция”, твърди източник на изданието от държавното обвинение.

Неофициално се твърди, че на 4 юни тази година родните гранични власти на Дунав мост спрели за проверка украинска цистерна с регистрационен номер АВ 4010 ХК. В празната по документи цистерна, влизаща в България, били открити 14 тона зърно. Случаят обаче бил поет от “Фискален контрол” към НАП и набързо потулен.

Разследваният за търговия с фалшиви ADR сертификати Иван Белчев влезе в 49-ото Народно събрание като поставен на 5-о място в русенката листа на ПП-ДБ. Белчев обаче се домогна до парламента, събирайки над 1800 преференции. 39-годишният народен избраник е IT специалист и дълго време е живял в Германия, преди да се завърне в България преди няколко години.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X