https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаТагарев: България ще се присъедини към европроекта за 1 млн. снаряда за...

Тагарев: България ще се присъедини към европроекта за 1 млн. снаряда за Украйна

“От началото на тази година ЕС предприе действия, които да подпомогнат осъществяването на спешна доставка на артилерийски боеприпаси за въоръжените сили на Украйна, както и възстановяването на изразходените складови наличности на държавите членки. Действията се реализират в три направления – първото е незабавен трансфер на боеприпаси за Украйна от съществуващите запаси калибър 155 милиметра. В това направление България няма да вземе участие, защото не разполага с тези боеприпаси. Второто е реализиране на съвместна поръчка към индустрията с водещ орган Европейската агенция по отбрана и със средства от европейския инструмент за мир. МО не участва в това направление, защото не разполага с артилерийски системи 155 милиметра, но не изключваме възможността европейската агенция по отбрана да възложи на и български фирми производството на такива боеприпаси. Третото е увеличаване на производствения капацитет на Европейската отбранителна индустрия”.

Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев от парламентарната трибуна. Депутатите го изслушват по повод присъединяването на България към инициативата за предоставяне на един милион снаряда за Украйна.

“Проучване на Европейската агенция по отбрана е установило, че 15 фирми от Европейската индустрия имат капацитет за производство на 155 милиметрови боеприпаси, между които и няколко български фирми”, добави той. Според него участието на страната в подобни проекти има предимства – от една страна, защото ще демонстрираме подкрепа в настоящия геополитически контекст, а от друга страна се създават възможности за укрепване на въоръжените сили на България.

“България ще се присъедини към проекта за съвместно възлагане на поръчки за боеприпаси след завършване на процеса на национално съгласуване, приемане на решение на МС и подписване на съответното проектно споразумение. С този акт на присъединяване МС ще създаде възможност българската отбранителна индустрия да развие нови мощности с използване на финансиране от ЕС”, уточни министърът на отбраната.

Тагарев посочи, че предишното Народно събрание е приело решение да бъде предоставена помощ на Украйна, и според точка 4 от това решение разрешава пребиваването на до 60 лица от въоръжените сили на Украйна за всяка календарна година за участие в модули за подготовка на бойни санитари на територията на страната.”

Министърът на отбраната коментира, че за това, което в момента даваме като помощ на Украйнаq ще бъдем компенсирани. “За това, което в момента МС решиq очакваме между 50-55% да бъдем компенсирани от финансова гледна точка”, поясни той.

“Вследствие на мащабната руска агресия срещу суверенна независима Украйна и заплахите, които тази агресия представлява за страни членки на НАТО на Източния фланг, в НАТО вървят много интензивни процеси на подготовка за една евентуална агресия. Буквално от последните месеци се подготвят от военните ръководители на страните членки във военни формати как ще действаме. Тези планове ще имат въздействие както за създаване на формирование, структура за командване и управление, така и върху проектите, които ще бъдат необходими, за да се подготвим по най-добрия начин, за да възпрем, сдържамеq и ако се наложи да отбраняваме нашата територия”, посочи Тагарев.

“Никога по никакъв начин не е ставало въпрос за изпращане на български формирования за участие в конфликта в Украйна, увери министърът на отбраната. Няма планове, не се дискутира, не се обсъжда, не предвиждам в обозримо бъдеще необходимостта да се обсъжда участие на български войски в конфликта в Украйна”, категоричен е той.

“До момента и в този пакет, който гласува МС, няма включени танкове”, категоричен е Тагарев.

По време на изслушването на министъра на отбраната стана ясно, че той е работил като съветник на Министерство на отбраната на Украйна между 2005-2011г. Той каза, че е посещавал Киев регулярно.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X