https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаТагарев: Изграждането на инфраструктура за бойната група на НАТО у нас ще...

Тагарев: Изграждането на инфраструктура за бойната група на НАТО у нас ще струва над 100 млн. лева

Изграждането на инфраструктура – казарми, сгради за техника, пътища за многонационалната бойна група на НАТО у нас ще струва почти сигурно над 100 млн. лева, коментира министър Тодор Тагарев по време на изслушване в парламентарната комисия по отбрана.

Той определи структурите, които ще се изградят като „едно малко градче“. Министърът посочи, че ведомството има средства в бюджета да възложи проектиране, но това още не се е случило. Той отбеляза, че се очаква част от необходимите средства да бъдат осигурени от НАТО.

„Хората няма от какво да се притесняват, има много възможности за икономическо и социално развитие на региона при изграждането на такава инфраструктура“, каза министър Тагарев във връзка с това дали бойната група ще бъде настанена в област Ямбол – в базите в с. Безмер и с. Кабиле. Той посочи, че решение къде ще бъде настанена групата не е взето още.

Министърът заяви, че до 2025 г. базата за бойната група трябва да бъде готова. Също така обясни, че основната част от офицерите в многонационалната група ще бъдат от Италия, както и че групата ще има отбранителни функции при заплаха от агресор. Тагарев добави, че числеността на групата може да нарастне до около 1500 души в мирно време, като по време на изслушването стана известно, че към момента от многонационалната група у нас се намират около хиляда военнослужещи, които са стационирани в американската база в Ново село.

По отношение на назначаването на Калин Димитров за изпълнителен директор на военните заводи „Терем“ министър Тагарев посочи, че не е доволен от работата на дружеството и Димитров може да предложи варианти заводите да изпълняват функциите си по-добре.

Министърът допълни, че Димитров има опит в управление на по-малки фирми и много добри контакти в търсенето на алтернативни източници и ноу хау за поддръжката на военната техника, не само в Украйна, но и в други страни. Тагарев отбеляза, че Димитров е подпомогнал посещение на делегация на Военно-въздушните сили в Украйна през 2021 г., когато е станало ясно, че не може да се разчита на съдействие от Русия и Беларус при поддържане на техниката.

Във връзка със ситуацията в Украйна министърът каза, че не се вижда близък край на войната и ще има нужда още да продължи това подпомагане на Украйна, за да може да защити суверенитета и териториалната си цялост.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X