https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоРесторантьори и хотелиери твърдо против връщането на старата ДДС ставка

Ресторантьори и хотелиери твърдо против връщането на старата ДДС ставка

Събраните приходи от ДДС в туризма се увеличиха след въвеждането на ставката от 9 на сто, въпреки че тя е по-ниска от общата, която е 20%.

Тоест абсолютно ясно е, че мярката на първо място помогна изсветляването на сектора и увеличаване на събираемостта. Премиерът Николай Денков обяви, че не вижда основание заведенията да продължат да работят с намалена ДДС ставка и даде знак, че тя може да бъде върната от следващата година на нивото за всички стоки и услуги. Това беше посрещнато с недоволство от бранша. От Българската хотелиерска и ресторантьорска организация (БХРА) изпратиха своята позиция, в която се обявяват против връщането на ДДС за бранша. Подробности по темата разказа Атанас Димитров – заместник-председател на УС на БХРА.

“Финансово-икономическата аргументация, с която разполагаме е много сериозна. Трябва да отбележим още от самото начало, че акад. Денков и който и да е министър-председател не може да разбира от всичко. Затова се ползва експертиза и ние предлагаме нашата помощ и съвет да изложим позициите си. Трябва да отбележа, че диференцираната ставка за хотели и ресторанти зависи поради причината, че това е един много сложен и специфичен бизнес, свързан с редица особености. Тази диференцирана ставка се налага в ЕС още преди ковид”, отбеляза той.

Освен това каза, че мярката подкрепя тази индустрия именно заради спецификата. Продуктът е много скъп, свързан е с много разходи и поддръжка на изключително голям брой лица заети в една компания.

“Но какво се случва ако се върне старото ДДС? Това, което може да се случи е, частично закриване на предприятията поради това, че няма да могат да се справят. Загубване на ценен човешки фактор и другото, което е – частично много предприятия ще започнат отново да преминават в сивия сектор”, отбеляза той. По този начин нашият пазарен дял ще бъде предоставен на други съседни държави и поради това мярката трябва да бъде трайна.

“Нашата надценка е изключително висока, имаме нисък данъчен кредит и високо плащане към хазната заради оборота, който реализираме. След като приспаднем всички разходи и накрая приспаднем и заплатите и труда се оказва, че бизнесът става нерентабилен и непечеливш”, подчерта Димитров. Той призова да се използва европейския опит, тъй като европейските държави не случайно прилагат тази ставка много преди пандемията.

Димитров посочи, че най-големият проблем в бранша е, че след пандемията много хора са напуснали поради несигурност. За да могат да бъдат задържани се е наложило да вдигнат заплатите.

“Когато намаляваме ДДС-то увеличаваме прозрачността на бизнеса и сигурността на хората. Те излизат и декларират всичките си парични потоци и тогава държавата взема нещо. А ако ги притисне, аз дълбоко се съмнявам какво ще се случи”, каза Димитров.

Той допълни, че от бранша плащат 200 лв. минимална работна заплата повече от всички други сектори. Това означава, че в социалното и здравно осигуряване постъпват повече средства. Димитров изрази надежда, че ще се стигне до диалог с правителството.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X