https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораЕвропейските шампионки по шахмат кацнаха на родна земя

Европейските шампионки по шахмат кацнаха на родна земя

Министър-председателят на България акад. Николай Денков, министърът на младежта и спорта Димитър Илиев, зам.-министърът проф. Даниела Дашева и десетки други посрещнаха европейските шампионки по шахмат на родна земя, предаде Sportal.bg.

Златните момичета Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева и Белослава Кръстева бяха отрупани с цветя и аплодисменти при завръщането си у нас след триумфа в Будва (Черна гора), а треньорът им Петър Арнаудов показа златната купа пред посрещачите на Летище София. От шампионския отбор отсъстваше единствено Гергана Пейчева. Героинята от последния ден на Евро 2023 тръгна директно за САЩ, където е студентка.

“Сега е някак по-сладко, защото това е един споделен успех”, заяви капитанът на тима ни Антоанета Стефанова, световна шампионка от 2004 г.

Както и по-рано тя подчерта, че този успех е постигнат без държавно финансиране, и благодари на всички фирми, повярвали в отбора и финансирали подготовката и участието му в шампионата на Стария континент.

„Благодаря на Българска спортна федерация по шахмат и на всички, които направиха нашия успех възможен. Всяка титла е важна и аз съм ужасно щастлива, че този успех е именно на целия отбор. Тези прекрасни момичета имат цялото бъдеще пред себе си и аз съм сигурна, че те ще донесат още много медали на България“, каза още Стефанова.

Нургюл Салимова, която спечели индивидуален златен медал за №1 на втора дъска, от своя страна сподели, че присъствието на Антоанета Стефанова е било от голямо значение за крайната победа.

На шахматната олимпиада в Индия тя не участва и там се усещаше липсата ѝ. Така че съм много щастлива, че този път бяхме водени от нея. За нас е радост да се учим от нейния професионализъм и опит и съм щастлива, че ние с нашия талант също допринесохме за този успех, сподели Нургюл.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X