https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщество„Коледно надиграване“ в Русе с много настроение и изненади за почитателите на...

„Коледно надиграване“ в Русе с много настроение и изненади за почитателите на фолклора

На 9 декември /събота/ от 17:00 ч. зала „Дунав” отново ще оживее в ритъма на българските фолклорни танци по време на традиционното „Коледно надиграване“.

Публиката ще има възможност да се наслади на завладяващите изпълнения на изявени русенски фолклорни танцови ансамбли, сред които ФТТ „Найден Киров“ с участие на всичките си формации, ансамблите „Зорница”, „Здравец” и „Русчуклийче“ при Общинския детски център за култура и изкуство и „Зора“ при Общинския младежки дом. В надпреварата ще се включат и популярните русенски клубове за народни танци „Играорци”, „Нашенци“, „Фламинго Етно“, „Жълтица“, „Родолюбец“ и „Орисия“.

В конкурса ще се състезават танцови двойки в две възрастови категории – от III до VI клас и от VII до XI клас. Професионално жури, съставено от хореографите Eмил Костадинов, Ренета Стефанова и Йордан Йосифов, ще има нелеката задача да определи майсторите на народния танц. В конкурсната програма, освен признанието на журито и аплодисментите на всички зрители в залата, победителите ще получат грамоти за участие, както и атрактивни награди, осигурени от Община Русе.

По традиция публиката също ще има възможност да покаже танцовите си умения. В категория „Зрители“ всеки желаещ ще може да се включи в надиграването.

Правото да се състезават за приза Мис и Мистър танц 2023 ще имат класиралите се на първите три места състезателни двойки от двете категории, както и отличените в надпреварата на публиката участници.

Тази година оркестърът на Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Зорница“ при Общинския детски център за култура и изкуство ще подкрепя със своите изпълнения надиграващите се състезателни двойки.

За десета поредна година ще бъде присъдена престижната Награда за най-артистично изпълнение, учредена от ФТТ „Найден Киров” на името на неговия основател – творецът и хореограф Иван Донев.

Водещ на фолклорния празник ще бъде актрисата от Държавен куклен театър – Русе Деница Дончева.

Атрактивното събитие се осъществява с подкрепата на ОП „Русе арт“ и е част от Коледно-новогодишния фестивал на Община Русе.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X