https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоКоледното надиграване събра стотици русенци

Коледното надиграване събра стотици русенци

В зала „Дунав“ се проведе традиционното Коледно надиграване на Община Русе. В събитието, гледано от стотици русенци, се включиха любителски и професионални фолклорни танцови състави от Русе. Проявата се осъществява с подкрепата на ОП „Русе Арт“ и е част от Коледно-новогодишния календар на Община Русе.

Публиката имаше удоволствието да се наслади на изпълненията на ФТТ „Найден Киров“ с участие на всичките си формации, ансамблите „Зорница”, „Здравец” и „Русчуклийче“ при Общинския детски център за култура и изкуство и „Зора“ при Общинския младежки дом. В надпреварата се включиха и популярните русенски клубове за народни танци „Играорци”, „Нашенци“, „Фламинго Етно“, „Жълтица“, „Родолюбец“ и „Орисия“.

Танцьорите в конкурсната програма бяха оценявани от хореографите Eмил Костадинов, Ренета Стефанова и Цветомир Панчев.

В първата възрастова категория за деца от III до VI клас първото място бе присъдено на Мая Златева и Симеон Коев. Втори се класираха Габриела Димитрова и Димитър Първанов, а трети бяха Анита Петрова и Лъчезар Цветков.V

Във втора възрастова група /VII – XI клас/ на първо място се изкачиха Калина Тотева и Христо Тодоров, второто място отиде при Михаела Стоянова и Максим Атанасов, а трети станаха Даная Иванова и Момчил Желязков.

Зрителите също имаха възможността да покажат своите умения в народните танци. За най–добри в правото хоро и ръченицата журито избра Илияна Митева на първо място, Виктория Ангелова на второ, а Радостин Прокопиев се класира трети.

Правото да се състезават за приза Мис и Мистър танц 2023 имаха класиралите се на първите три места състезателни двойки от двете категории, както и отличените в надпреварата на публиката участници. С отличието си тръгнаха Калина Тотева и Максим Атанасов.

Всички победители бяха наградени от заместник–кметовете на Община Русе Енчо Енчев и Димитър Недев. Отличените получиха награди и грамоти, осигурени от Община Русе.

За десета поредна година бе присъдена и престижната Награда за най-артистично изпълнение, учредена от ФТТ „Найден Киров” на името на неговия основател – творецът и хореограф Иван Донев. Тя бе връчена от ръководителя на фолклорно–танцовия театър Богдан Донев и отиде при 10-годишния Димитър Първанов от ФТА „Здравец“ с ръководител Димитър Донев към Общинския детски център за култура и изкуство.

Тази година оркестърът на Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Зорница“ при Общинския детски център за култура и изкуство подкрепяше със своите изпълнения надиграващите се състезателни двойки.

Водещ на фолклорния празник беше актрисата от Държавен куклен театър – Русе Деница Дончева.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X