https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораЛюбослав Костов: Бюджетът не е щедър на заплати

Любослав Костов: Бюджетът не е щедър на заплати

„Бюджетът не е щедър на заплати – трябваше да има хоризонтална политика по доходите поне с десетина процента, за да компенсира прогнозираната инфлация догодина и за да доведе до ръст на реалната покупателна способност на хората в обществения сектор“, коментира в „Тази сутрин“ Любослав Костов, главен икономист на КНСБ.

„За да не избягат хората в частния сектор и за да не продължаваме да говорим, че няма кадри в обществения сектор, освен реформи са необходими да се поддържат и конкурентни заплати“, посочи той.

Според него, ако искаме да вдигаме растежа, е необходимо да се стимулира потреблението на хората.

За 2024 г. е предвиден брутен вътрешен продукт от 205 милиарда лева.

Любослав Костов посочи, са предвидени 2,2 млрд. лева за разходи на персонал. Те обаче се намаляват с 800 милиона и стават 1,4 млрд. лева – което е действителният ръст за разходите за персонал през 2024 г.

Той обясни още, че тези 800 милиона разлика ще останат в 2023 г., а действителният ръст се разделя на две пера – по 700 милиона. Първите от тях са насочени към увеличението на минималната работна заплата, която от първи януари става 933 лева. Те са за целогодишно полагане на ръст на заплати, които бяха осигурени през 2023 г.

„Това са пари, които осигуряват заплатите на нивото им от 2023 г. – така че да не намалеят“, обясни Любослав Костов.

„Вторите 700 милиона лева са истинската политика по доходите. От тях 290 милиона са за педагогически персонал, само че те на дават 125% ръст, а 8%. Има 28 милиона лева за култура и 375 милиона лева за всички останали – земеделие, здравеопазване, висше образование, държавно управление, транспорт“, коментира икономистът.

Поколенията имат различни виждания за това колко голяма заплата им е необходима, за да бъдат щастливи, милениалите повишават средната заплата
“375 милиона не са 2,2 милиарда лева”, заяви той.

“Само за БДЖ ни трябват 60 милиона – там имаме колективен трудов договор. 37 милиона ни трябват в градския транспорт в София, Варна и Бургас. Още 150 милиона ни трябват за средното образование, за да постигнем 125% от средната работна заплата. Трябват около 50 милиона лева за висшето образование, 93 милиона за земеделието, около 23 милиона лева – за агенциите в Министерството на труда и социалната политика. Трябват ни още около 180 милиона за здрав“, обясни Любослав Костов.

„Тези пари са, за да осигурят поне 10% ръст на заплатите, догодина инфлацията ще е 5% по прогнози на Асен Василев“, посочи още той.

КНСБ ще иска поне още 600 милиона за доходи на хората, за да може да се осигури хоризонтална политика по доходите за хората. Ако те не бъдат дадени, декември ще има протести.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X