https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщиниДве могилиАрмията помага за овладяване на бедствието в община Две могили

Армията помага за овладяване на бедствието в община Две могили

Осем военнослужещи и 4 единици техника от състава на Военно формирование 32420 в Русе се включиха в дейностите по овладяване на последствията от влошените метеорологични условия в региона.

По-рано през деня областният управител Данаил Ковачев поиска подкрепа от армията за справяне с усложнената ситуация в община Две могили. В повечето от населените места там вече трето денонощие няма електричество и вода. Затова се наложи от русенския гарнизон да се притекат на помощ с три високопроходими товарни автомобила и една водоноска.

Освен в разчистването на снегонавяванията, военните помогнаха за премахване на паднали дървета и клони и осигуряване на бърз достъп на служителите на Електроразпределение – Север до най-проблемните участъци.

Координацията между местната власт, армията и останалите специализирани структури, имащи отношение по справяне с възникналата ситуация, бе ръководена от Ковачев и неговия заместник Георги Георгиев.

По последни данни на територията на област Русе проблеми с електрозахранването продължава да има в още десетина населени места. Най-тежка остава обстановката в Борово и Две могили, като там в шест населени места половината абонати са без електрозахранване.

Без вода продължават да са селата Помен и Могилино от община Две могили, Кривина в община Ценово, както и Екзарх Йосиф, Горно Абланово и Обретеник, намиращи се в община Борово. Пуснато е електрозахранването към помпените станции, като най-късно до утре сутрин се очаква водоподаването да бъде възстановено напълно.

Личният състав и техниката от състава на Въоръжените сили действат по разпореждане на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и с разрешението на министъра на отбраната Тодор Тагарев. Българската армия е в готовност да се включи, където е необходимо, в овладяването на последствията от метеорологичната обстановка в страната.

За момента е сигурно, че за учениците от основното училище в Обретеник, както и за децата в детската градина в Баниска утре ще бъде неучебен ден. Все още се обсъжда дали през утрешния ден учениците да ходят на училище в Горно Абланово.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X