https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноСлънчеви бури може да ни оставят без интернет през 2024 година

Слънчеви бури може да ни оставят без интернет през 2024 година

Можете ли да живеете без интернет достъп? Отговорът на този въпрос може и да разберем по-скоро, отколкото си мислим – през 2024 г.

Слънцето ще достигне своя максимален цикъл и се очакват изключително силни бури, които е възможно да прекъснат интернет връзката на Земята в продължение на седмици.

Най-близката ни звезда е динамична сфера от плазма, която излъчва неизмеримо силни магнитни полета. Тези полета влияят и на нашата планета. Когато тези полета бъдат нарушени се получават т.нар. слънчеви бури, които изпускат в пространството огромни количества радиация и заредена плазма.

На всеки 11 години магнитните полета на Слънцето се обръщат – феномен, който съвпада с повишаването на активността на звезда.

Според анализа на Центъра за космически науки в Калкута, Индия, пикът на соларния цикъл ще настъпи по някое време между януари и октомври през 2024 г.

При достигане на Земята, радиацията и плазмата могат да нарушат сателитните ни връзки, да прекъснат електричеството, интернет комуникациите, да нарушат работата на GPS-ите и да повишат рисковете от излагане на радиация на пилоти и персонал.

Основната ни защита от тези събития е магнитното поле на Земята, което до голяма степен ограничава проникването на радиацията на Слънцето. Възможно е през следващата година да се наблюдават по-чести северни сияния, които да са разположени по на юг от обикновено.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X