https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораТошко Йорданов: Изчегъртването на ГЕРБ приключи, трябва да се търси компромис

Тошко Йорданов: Изчегъртването на ГЕРБ приключи, трябва да се търси компромис

В предаването “Стълбището” на Дарик зам.-председателят на “Има такъв народ” и председател на парламентарната група на партиятаТошко Йорданов каза, че в името на съставянето на редовно правителство, което е нужно на страната в този момент, партията е готова да направи идеологически отстъпки пред всички политически сили, с които ще води преговори, ако получи третия мандат.

По думите му с появата на “Има такъв народ” в политиката ГЕРБ е загубила голямата власт, която е притежавала. Според него т.нар. изчегъртване на партията на Бойко Борисов вече е в историята и затова е време да се водят конструктивни разговори за съставянето на експертен кабинет.

За съжаление, няма партия, която да има общественото доверие да направи кабинет. Самото политическо говорене трябва да е леко обрано. Изчегъртването на ГЕРБ от наша страна бе махането на тоталната власт, която имаха. Ще трябва да се правят компромиси, няма как да ги изтриеш с гумичка. Бойко Борисов беше император, вече не е така, отдавна не е така. Откакто “Има такъв народ” го свали, той не е бил премиер. Логиката е такава, че не може да се сложи дебела черта. Трябва да се търси компромис на по-широка основа, защото проблемите са ужасяващи и нямат нищо общо с идеологиите. Държавата в момента не функционира заради парламента, в който някои не могат да приемат, че идеологиите са хубави приказки за определено време но реалността е брутална, заяви Йорданов.

ГЕРБ имаха шанс да реализират първия мандат, ако бяха подходили експертно към него. Този влак обаче тръгна, а следващият влак ще е третият мандат, каза Йорданов, намеквайки, че “Има такъв народ” е можела да даде подкрепа за кабинет на ГЕРБ, но не с техен премиер и министри, каквито условия постави Борисов.

Той отправи много критики към “Продължаваме промяната – Демократична България”, с които беше в коалиция в кабинета на Кирил Петков. Йорданов определи бившия премиер като “по-голямо зло от Бойко Борисов”.

Тошко Йорданов многократно използва обиди, когато говореше за лидерите на коалицията, но въпреки това не изключи отново да си партнират: “Ако получим третия мандат от президента, ще говорим с всички партии, дори и с “Продължаваме промяната – Демократична България”. При ДПС експертиза има, имат много добре подготвени хора, но общественият им имидж не е добър. Трябва да направим идеологически отстъпки. Склонни сме да направим идеологически отстъпки на всеки. От “Продължаваме промяната – Демократична България” да начертаят в таблица кое е по-лошото – ГЕРБ, ДПС, “Има такъв народ”, “Величие” или друг. Като го направят, нека започнат да разговарят с тези, които са най-малко лошото”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X