https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоПревозвачи се оплакват от манипулирани кантари от румънската страна на Дунав мост

Превозвачи се оплакват от манипулирани кантари от румънската страна на Дунав мост

Сигнал от превозвачи за порочна практика на границата с Румъния. Те се съмняват, че кантарите на „Дунав мост“ в Гюргево се манипулират, за да отчитат несъществуващо претоварване, информира bTV.

Според транспортните фирми това е системен проблем и настояват българските институции да се намесят.

Камионът на Георги Иванов пътува от България за Германия. При тръгването от завода тежи 39,2 тона, а след преминаването на „Дунав мост“ кантарът отчита с един тон повече.

„Камионът е теглен веднъж на товарния адрес, после е теглен на българския кантар на границата и не е имало никакви проблеми“, казва превозвачът.

Проблемът не е само за българските камиони.

„Турските колеги казаха, че те са минали два пъти кантар – веднъж, като са влизали в България, пропътували са целия маршрут, стигнали са до тук. Тук ги мерят на българската граница отново без проблем и в Румъния са претоварени“, обясни Надя Иванова, управител на транспортна фирма.

Според превозвачите се прави умишлено, за да се изнудват шофьорите. Не се разрешава и допълнителна проверка на друг кантар.

Повечето фирми се притесняват да дадат гласност на този проблем и или си плащат на ръка, или си плащат глобите и продължават.

Потърпевшите са категорични, че ще търсят правата си и са изискали документите за измерванията, за да покажат несъответствията. След въпрос от bTV от Агенция „Митници“ и транспортното министерство заявиха, че не са получавали сигнали. А ако има такива – ще се свържат с румънските компетентни органи.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X