https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораПетков: Все още няма обратна връзка от ГЕРБ-СДС за предложения меморандум

Петков: Все още няма обратна връзка от ГЕРБ-СДС за предложения меморандум

“ПП-ДБ все още няма обратна връзка от ГЕРБ-СДС за предложения меморандум за управление”, каза в ефира на „Здравей, България” съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

„Предполагам, че ще го прочетат внимателно, ще го анализират и ще вземат решение”, коментира политикът.

„Ние казваме следното – 3/4 от властта не е в парламента и правителството. Цената на тока зависи повече от КЕВР, цената на мобилните ви телефони – от КЗК. Какво ви се случва в банката и какви лихви имате, и какви кредити взимате, зависи от КФН. Какво се случва в телевизиите зависи от СЕМ и КРС. Ние казваме така на ГЕРБ – за да продължим заедно, за да има смисъл, трябва да променяме тези регулатори, от които хората чакат да се случи нещо по-добре. Искаме всички назначения да минат през трудна и прозрачна процедура и никой да няма контрол над тях. Важно е никой политик да не може да вдигне телефона на регулатор и да предопредели решението”, каза Петков.

„Нашето предложение към ГЕРБ е: Хора, продължете да вървите с нас. Да направим така, че да не се притесняваме защо сме си свършили работата. Когато ме избраха за премиер, същият ден се качи цената на тока. Защо? Защото цената на тока не зависи от министър-председателя, а от КЕВР. Задачата е никой политик да не може да им повлияе”, подчерта Петков.

„В момента говорим за Мартин Нотариуса, за Пепи Еврото. Всеки казва – дано тази комисия в парламента направи някакво чудо. Истината е, че Инспекторатът към ВСС трябва да се промени така, че не само за 3 месеца да имаме някаква комисия, а тези органи да работят за спиране на схемите в правосъдието”, коментира още Петков.

„Гарантираме, че 50% от нашите назначения ще бъдат направени така, че да са независими. Нашата цел е и във ВСС, и в Инспектората, и в регулаторите, да има независими хора. Да не се допуска Мартин Нотариуса и Пепи Еврото да съществуват в системата. Белазелков не беше политическо назначение”, каза още съпредседателят на ПП-ДБ.

Според него 50 на 50 назначения в регулаторите ще гарантира взаимен контрол с ГЕРБ.

От ПП настояват, ако даден министър бъде сменен при ротацията, оставката му да е поискана и от двете страни.

„Това правителство работи добре, показва резултати. Да не правим политически драми и нестабилност”, призова Петков.

„Временната комисия за Нотариуса не може да стане прокуратура, нито съд. Искаме да изкараме максимално много информация на повърхността и органите, които трябва да разследват, да няма къде да ходят, а да разследват”, каза Петков.

„Първите 9 месеца направихме законите, през вторите 9 месеца трябва да попълним хората, които да дадат смисъл на тези закони. Искаме да сме сигурни, че хората, които ще бъдат назначени няма да бъдат контролирани. Да имат силен интегритет, да не могат да бъдат купени и повлияни. Искаме да няма политически назначения в регулаторите. Трябва да има такива регулатори и такъв ВСС, в който от политиците да не зависи нищо”, каза Петков.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X