https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоОбщина Русе ще обогати базата на Домашния социален патронаж

Община Русе ще обогати базата на Домашния социален патронаж

Кметът на Русе Пенчо Милков предлага на общинските съветници да включат допълнителна точка в дневния ред на предстоящото заседание на местния парламент, с която да бъде дадено съгласие общината да кандидатства пред Фонд “Социална закрила” с проект за Целева програма “Закупуване на оборудване/обзавеждане на материалната база на Домашен социален патронаж – Русе”, съобщават от общинския пресцентър.

Ето я и докладната на кмета:

Уважаеми общински съветници,

Фонд “Социална закрила” /ФСЗ/ е второстепенен разпоредител с бюджетни кредити към Министъра на труда и социалната политика, създаден на основание чл.25 от Закона за социално подпомагане. За средства пред фонд „Социална закрила” могат да кандидатстват общини, физически и юридически лица, доставчици на социални услуги.

На сайта на програмата е публикувана покана към общините за кандидатстване по Целева програма “Подобряване на материалната база и автопарка за разнос на храна на домашен социален патронаж”.

Целта на програмата е да подпомогне социалната дейност в общините, чрез закупуване на нови неупотребявани лекотоварни автомобили за разнос на храна до потребителите на услугата или чрез обновяване/създаване на подходяща и ефективна социална инфраструктура, оптимизиране на условията на труд и осигуряване на съвременно и енергоспестяващо оборудване на Домашен социален патронаж.

Съгласно насоките за кандидатстване по Целева програма „Подобряване на материалната база и автопарка за разнос на храна на домашен социален патронаж”, Община Русе, е недопустим кандидат за закупуване на нов неупотребяван лекотоварен автомобил, т .к през 2023 г. е закупила такъв по Целева програма „Патронажна мобилност за доставка на топъл обяд” при реализиране на проект „Патронажна мобилност за доставка на топъл обяд в Община Русе”, която се финансира от ФСЗ.

По настоящата процедура Община Русе ще кандидатства с проектно предложение за закупуване на оборудване/обзавеждане на материалната база на Домашен социален патронаж.

Общият бюджет на програмата е до 2 000 000 лв., като дейностите ще се реализират до 09.12.2024 г.

Срокът за кандидатстване е до 17:30 часа на 29.03.2024 г., като получените проектни предложение се разглеждат по реда на регистриране в деловодната система на Фонд „Социална заскрила”.

Финансовата рамка на всяко проектно предложение трябва да отговаря на следните критерии:

1. Съфинансиране от кандидата – най-малко 10% от общия бюджет за проектното предложение;

1.2. Финансиране от ФСЗ – до 45 000 лв. с ДДС;

2. Кандидатът следва да заплати цялата сума при доставката на закупеното оборудване/обзавеждане, като частта, представляваща финансиране от ФСЗ, ще бъде възстановена след приемане на извършените дейности.

Териториален обхват и продължителност на проектните дейности:

Дейностите следва де се реализират до 09.12.2024 г. на територията на цялата страна.

За финансиране могат да кандидатстват общини, които управляват Домашен социален патронаж и изпълняват дейности по Програма за храни и основно материално подпомагане 2021-2027 със собствен ресурс и не са възложили приготвято и/или доставянето на топлия обяд за крайните получатели на външен доставчик по реда на ЗОП.

Управлението на получените средства следва да се извършва при спазване на националното законодателство в областта на финансовото управление и контрол като:
 за допустими се считат разходите, подробно описани в договора и пряко произтичащи от дейността по проекта;
 допустими са разходите, които са действително извършени в периода от стартиране изпълнението на дейностите по проекта до изтичане срока на валидност на договора;
недопустимо е отчитане на собствения принос като доброволен труд.

Внасянето на настоящето предложение извън срока по чл. 63, ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Русе, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация, се обуславя от наличието на обществено значим интерес по отношение предоставянето на социлната услуга Домашен социален патронаж, която е една от важните социални услуги, предоствяни от община Русе.

С оглед гореизложеното на основание чл. 21, ал. 2, във връзка с ал.1, т. 23 и чл. 17, т. 7 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, предлагам на Общински съвет Русе, да вземе следното

Р Е Ш Е Н И Е:

1. Дава съгласие Община Русе да кандидатства с проектно предложение по Целева програма „Подобряване на материалната база и автопарка за разнос на храна на домашен социален патронаж” пред Фонд „Социална закрила” към Министерство на труда и социалната политика за закупуване на оборудване/обзавеждане на материалната база на Домашен социален патронаж.

2. Дава съгласие Община Русе да осигури финансови средства за съфинансиране в размер на не по-малко от 10 % от общия бюджет на проекта.

3. Дава съгласие Община Русе да заплати цялата сума при доставката на закупеното оборудване/обзавеждане.

4. Възлага на Кмета да подготви и внесе проектно предложение, окомплектовано с изискуемите документи съгласно правилата на Фонд „Социална закрила”.

Вносител:

ПЕНЧО МИЛКОВ
Кмет на Община Русе

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X