https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоПенчо Милков: Всеки идеологически спор е дребен на фона на Шипка

Пенчо Милков: Всеки идеологически спор е дребен на фона на Шипка

С тържествена церемония пред Паметника на свободата в Русе бяха отбелязани Националния празник 3 март и 146 г. от Освобождението на България от османско иго.

„Трети март е най-яркият жалон в българския календар. Всеки идеологически спор изглежда дребен на фона на историческия връх Шипка – най-българският паметник, и на епическите събития, довели до мирния договор от Сан Стефано.”

С тези думи се обърна към стотиците русенци и гости на града кметът Пенчо Милков в своето слово. Той призова присъстващите по-често да си припомнят, че решенията и национално отговорните ни действия днес ще определят в какъв свят ще живеят децата ни.

По време на церемонията бе приет почетният караул, а Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий – викарий на Русенския митрополит Негово Високопреосвещенство Наум, и свещеници от Русенската Света Митрополия отслужиха заупокойна молитва и благодарствен молебен за падналите за Освобождението на родината. В тържественото честване се включиха още 13-и Младежки гвардейски отряд към Общинския младежки дом, Максим Атанасов от Театрално студио „Маска” при Общинския младежки дом с ръководител Мина Маринова и Десислава Василева от Вокално студио за поп и джаз пеене „Икономов” при Общинския детски център за култура и изкуство с ръководител Вили Икономов.

Тържествено слово по случай 3 май бе произнесено и от областния управител Данаил Ковачев.

Сред гостите на събитието бяха заместник-кметовете на община Русе Димитър Недев, Енчо Енчев и Златомира Стефанова, председателят на Общинския съвет акад. Христо Белоев, ректорът на Русенския университет „Ангел Кънчев” проф. д-р Пламен Кангалов, началникът на Военно окръжие I степен – Русе полковник Васил Петров, началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева, редица представители на местната и държавна власт от регион. Пред Паметника на свободата бяха положени венци и цветя в знак на вечна признателност към делото на освободителите и в чест на Националния празник на Република България – 3 март.

Водещ на церемонията бе актьорът от Драматичен театър „Сава Огнянов” Любомир Кънев.

След церемонията русенци имаха възможността да присъстват на концерт-спектакъла „Поклон и памет”, който се проведе в Голямата зала на Доходното здание. В него се включиха Йоана Донева и Фолклорен танцов ансамбъл „Здравец”, Школа за народно пеене, солисти от Детска вокална група „Слънце”, Фолклорен ансамбъл „Русчуклийче” към Общинския детски център за култура и изкуство. Хор „Св. Георги Победоносец”, солисти от Студио за поп и джаз пеене „Икономов”, Фолклорно танцово студио „Зора” и Балет „Импулс” към Общинския младежки дом. В спектакъла участие взеха и Клуб по спортни танци „Настроение”, балетът при НУИ „Проф. Веселин Стоянов”, Фолклорен танцов театър „Найден Киров” и Николая Владова – първокласник от ОУ „Любен Каравелов”.

В Парка на младежта Клубът за народни танци „Родолюбец” поведе русенци и гостите на града на най-дългото хоро.

От 18 ч. днес в Камерна зала на Доходното здание актьорите от Драматичен театър „Сава Огнянов” ще представят постановката „Епопея на забравените” по Иван Вазов.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X