https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоИзбират нов президент на БФС

Избират нов президент на БФС

На 15 март, ще се проведе извънредният изборен Конгрес на Българския футболен съюз, на който ще бъде избран нов президент на централата. Събитието ще бъде в столичния хотел „Маринела“, а началният час на Общото събрание е 10:30.

В борбата за президентския пост влизат седем кандидати – според предварителните нагласи и очаквания трима от тях са фаворити за това да наследят Борислав Михайлов. Това са Димитър Бербатов, Георги Иванов – Гонзо и Михаил Касабов. Останалите четирима претенденти са Георги Градев, Манол Иванов, Георги Захариев и Петьо Костадинов. В последния момент от надпреварата се отказаха Христо Крушарски и Илиян Стоянов – Коловати.

Бербатов и екипът му, в който са Стилиян Петров и Мартин Петров, за пореден път проведоха сериозна предизборна кампания, обикаляйки за трети път страната. Издигнатият от Пирин Гоце Делчев и Пирин Благоевград Бербатов бе близо до това да свали от властта Михайлов през 2021 година. Тогава бившият нападател на Манчестър Юнайтед загуби с няколко гласа и обжалва, твърдейки, че трябва да има балотаж. Реализатор номер 1 в историята на националния отбор обяви и вече Изпълкома си, ако бъде избран за президент – в него личат имената на двама действащи кмета в лицето на Костадин Димитров (Пловдив) и Методи Байкушев (Благоевград), както и на бившия вицепремиер Атанас Пеканов.

Гонзо също поглежда към президентския пост. Бившият нападател на Левски, който на практика е лицето на централата, бидейки технически директор, беше издигнат за кандидат от Добруджа и Ахелой и има своите шансове да се пребори за властта.

Третият фаворит за поста – Михаил Касабов, бе издигнат от Славия. 68-годишният е в структурите на футболния съюз вече няколко десетилетия, а в момента за втори път заема позицията на временно изпълняващ длъжността президент на БФС след оставката на Борислав Михайлов. Най-силният коз на Касабов е отличното му познаване на футболната система в България и богатите контакти, както в страната, така и в чужбина. Касабов и Гонзо са разглеждани като кандидати на статуквото и според мнозина ще продължат линията на управление на Михайлов, ако някой измежду тях бъде избран за нов президент.

От останалите четирима кандидати, с най-добри шансове да получи известен брой гласове е адвокатът по спортно право и бивш член на екипа на Бербатов Георги Градев. Не е изключено някой измежду него, Манол Иванов, Захариев и Костадинов да си направи отвод и да отпадне в течение на деня на Конгреса.

Не липсваха и информации за нередности преди датата на Конгреса. Петьо Костадинов, при закриването на кампанията си във Велико Търново, обяви, че е бил подаден сигнал в СДВР и БФС за купуване на гласове за Общото събрание. Той обаче не пожела да разкрие повече подробности, тъй като в момента тече проверка по случая.

Междувременно, пред хотел „Маринела“ се подготвя протест на фенове в деня на Конгреса срещу сегашното ръководство и евентуалното избиране на някой от кандидатите на т.нар. статукво, визирайки Георги Иванов и Михаил Касабов. От СДВР вече обявиха, че имат готовност да използват водно оръдие при ескалация на напрежението, подобно на това преди мача между България и Унгария в средата на ноември, когато се стигна до сблъсъци между полицаи и протестиращи в центъра на София.

Любопитен момент в дневния ред на предстоящия Конгрес е четвъртата точка, която гласи „Гласуване на подадена оставка от Президента на БФС“. Михайлов вече подаде оставка на 27 ноември, но тя трябва да бъде гласувана от делегатите на Общото събрание. Ако тя не бъде приета, то изборът за нов президент на практика ще се обезсмисли, като в дневния ред при приемане на оставка, остават още три точки – Освобождаване на членовете на Изпълнителния комитет, Избор на президент и Избор на членове на Изпълнителния комитет. Не е изключено решенията от Конгреса да бъдат обжалвани.

Конгресът на Българския футболен съюз ще бъде излъчван на живо в YouTube канала на централата. Журналистите на място в хотел „Маринела“ пък ще разполагат с екран, на който да следят случващото се в залата. За сравнение, медиите бяха „на тъмно“ по време на предишния Конгрес през октомври 2021, като до информация се стигаше чрез преки излъчвания от мобилните телефони на някои от кандидатите.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X