https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораМария Габриел: Ще върна празен мандат

Мария Габриел: Ще върна празен мандат

“Имаме фундаментални различия по отношение на това ГЕРБ да бъде приет като равнопоставен партньор. Ще върна празен мандат на президента. Днес предложихме да бъде гласуван съставът на сегашното правителство само с ротация на премиера и на вицепремиера”, заяви вицепремиерът в оставка Мария Габриел на извънреден брифинг ден преди връчването на първия мандат.

“Първата промяна дойде с искане за промяна в ротацията. тя беше свързана с поста министър-председател и министър на външните работи. След това ми беше изпратен меморандум, докато пътувам. Спомняте си, в този момент говорих с парламентарната група и излязохме със споразумение. Отново пред всички вас. Още в началото много ясно съм споделила какво е неприемливо за мен в този меморандум. След това се проведе дебат в Народното събрание, при който дори нас, министрите, ни нямаше. Тогава дойде оставката. напомням, че нищо не налагаше оставката, докато не бяхме изговорили детайлите”, каза тя.

“Стигнахме и до момента, в който поставихме нашето споразумение. Нека го кажа – спорове за регулатори, съдебна реформа, борба с корупцията ние нямаме. Имаме фундаментално различие по отношение на това ГЕРБ да бъде приет като равнопоставен партньор”, каза Габриел.

Тя разказа, че по време на разговорите е чула “много епитети”, но не е обиждала колегите си. Чула е и фразата, че случващото се ще има отражение върху кариерата ѝ, включително и извън България.

“За нас спорът се води за това, че първата политическа партия с най-много депутати трябва да бъде равнопоставена в управлението. При цялото ми уважение поставихме рамка, предложихме приоритети, база, механизъм за решение, състав на правителство – да е ясно кой носи отговорност, за какво. Дори и днес, виждайки, че все още има различия и че е важно да си дадем време да изчистим детайлите, предложихме да бъде гласуван съставът на сегашното правителство само с ротация на премиера и вицепремиера, да има възможност за смяна на министри и да продължим да работим по споразумението. Това бе категорично отхвърлено”, разказа Габриел.

Тя увери, че в ГЕРБ остават убедени, че в управлението съставът, приоритетите и реформите трябва да вървят ръка за ръка.

На въпрос дали това означава, че страната отново отива на избори тя отговори: “Ако няма промяна в това, което ние сме заявили, че съставът на правителството е също толкова важен колкото приоритетите за страната и реформите, да, ще върна празен мандат”.

“Мисля, че имахме достатъчно време и за преговори, и за детайли, и за изказване на това, което всяка от двете страни мисли. Стигнали сме до момента, в който ние още повече като мандатоносител не можем да приемем идеята ГЕРБ да бъде третиран по различен начин освен равнопоставен и да има ясно споделена отговорност”, каза тя.

Първоначално, ПП-ДБ са отказали договорени до момента квоти за министри на ГЕРБ и всякаква възможност партията на Бойко Борисов да има повече от едно министерско кресло. След това е било отказано и подписването на коалиционно споразумение, като през цялото време ПП-ДБ са настоявали да се говори само и единствено за регулаторите. При обсъждането на имена за министри от ГЕРБ предложенията са били атакувани персонално. Финално от партията на Бойко Борисов предложили да не се договаря в момента ново правителство или споразумение, а да се извърши първоначално договорената ротация – Мария Габриел става премиер, а Николай Денков – вицепремиер. И това е било отказано.

Деница Сачева заяви още и, че ГЕРБ-СДС няма да бъде “гумен печат” на реформи, в които няма да участва. “В министерствата трябва да има хора и от двете коалиции. Непрекъснато използвахме времето да се говори за състава на МС, разбрахме, че ПП–ДБ не са готови да поделят властта, искат да я притежават цялата, на всяка цена. Ако няма да споделят отговорност с нас, нека си намерят друг партньор. За нас е изключителен компромис да говорим, че Асен Василев може да остане в кабинета, а в същото време да получим споразумение, че няма да има ярки политически лица в кабинета. Дайте да се разберем Асен Василев ярко политическо лице ли е”, посочи тя.

На свой ред Теменужка Петкова отбеляза, че едва след още девет месеца ПП-ДБ смятат, че ГЕРБ може да участва равноправно в управлението. “Това трябва да го забравят, да ни тестват няма как да се случи”, обясни тя. Рая Назарян коментира, че двете коалиции е трябвало да вземат всички решения съгласувано.

Президентът Румен Радев ще даде първия мандат на ГЕРБ-СДС в понеделник. Мария Габриел е тяхната номинация за премиер, за да се осъществи ротацията. През последните дни нямаше яснота как протичат преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, тъй като и от двете формации отказваха да ги коментират. В петък обаче председателят на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен, че или мандатът ще бъде върнат изпълнен веднага, или отиваме на предсрочни избори.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X