https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораХристо Иванов: Очакваме служебен кабинет без Калин Стоянов и Александър Йоловски

Христо Иванов: Очакваме служебен кабинет без Калин Стоянов и Александър Йоловски

“Очакванията ни за служебно правителство са без министър Калин Стоянов и на електронното управление Александър Йоловски”, заяви лидерът на „Да, България“ Христо Иванов в интервю пред БНР.

„Това са двамата министри, които имат ключова роля за провеждането на прозрачни избори. Йоловски участва в скандала с машините, който опорочи местните избори и 500 000 гласа бяха изхвърлени в кошчето. И той не си понесе отговорност. Той не може да бъде министър“, аргументира се Христо Иванов.

В предаването „Политически НЕкоректно“ той коментира разпадането на сглобката, предстоящите избори и очакваните резултати след тях.

„На избори отиваме, защото стигнахме до разпределението на дългата власт в съдебната система и регулаторите. Защото ГЕРБ и ДПС имат 100% в нея и не искаха да бъдат заменени, особено в съдебната. Когато видяха, че няма да отстъпим започнаха да взривяват процеса. 7 пъти заявяваха „край на процеса и отиваме на избори“. През цялото време търсеха поводи. Голямата причина е възможността на Пеевски да определи мнозинствата в съдебната система“, обясни Христо Иванов.

Според него следващите избори са, за да се попълнят регулаторите и съдебната власт, да има прозрачен процес, конкуренция и качества на кандидатите или „Пеевски ще си ги назначи – това е залогът“.

Лидерът на „Да, България“ е категоричен: “Това, че не съгласихме да жертваме съдебната власт и регулаторите, не може да има никакво съмнение”.

За следващият парламент казва, че компромис с тези теми няма да се направи: Който го е страх от мечки, не ходи в гората. Ние сме дълбоко в тази гора и ще си платим цената. Въпросът е дали обществото ще плати цената – г-н Пеевски да си пие кафето.

За конституционните промени Христо Иванов коментира: “Ние нямахме самостоятелно конституционно мнозинство. Търси се консенсус за решението. Кой предложи, не мога да си спомня, защото разговорът е минал миналото лято. Този модел е единствената алтернатива, който съществува в пространството и вселената. Този модел не приемам, че трябва да бъде обявяван за грешка, той е по-сложен за прилагане, но неговата сложност е демократичен елемент да осигури съгласие и баланс. Аз не искам да се държа като се разграничавам от модела”.

Според него проблемът от конституционните проблеми възникна, защото: “Ние бяхме хвърлени на избори, преди той да бъде изграден. Ако жена ти не може да спи, значи не си да заемаш висок конституционен пост”.

„Президентът води кампания за сплашване и истеризиране на ситуацията. Това не е конструктивно. Той иска да си върне предишния модел и еднолично да консумира изпълнителната власт“, заяви Христо Иванов.

И допълни: “ГЕРБ 5 пъти прекъснаха изборите, внасяйки и несъгласувана листа от министри, отказаха преговорите да продължат. Взривиха формулата, която беше приета преди 9 месеца. Решението им е взето под силното въздействие на Пеевски. През цялото време той имаше и има огромно въздействие върху Бойко Борисов. От момента, в който стана ясно, че няма да приемем в регулаторите и съдебната власт – Пеевски да получи ролята на златния пръст, които ще определи мнозинствата и кой ще отиде там, стана ескалиращо опасно и ще ни закара на избори”.

Иванов призна, че след изборите ще разговарят с хората, които избирателите изпратят в парламента. “Мисля, че избирателите имат реален интерес не да харесват нас, а с кого ще разговаряме. И ще разговаряме за това, което показахме – че не сме готови да го жертваме. Първият въпрос е дали ще може да се излъчи правителство – може ли то да бъде с ангажимент за реформите, но писмено. След това кои са тези хора в отделните сектори, които могат да ги извършат, но с аргументи. А не някакви парашутисти да отиват там. Ще разговаряме с всички, които са готови да правят реформи. Това е фокусът ни на целия процес – реформи”, обясни надеждите си съпредседателят на “Демократична България”.

Той се надява ПП-ДБ да са първа политическа сила и „ще работим за това, и ще се опитаме да убедим избирателите, че това има смисъл”.

“Да ни дадат сила, да наложим тези приоритети. Ако избирателите се фокусират върху кафето, означава, че ще започнат те да пият мазното кафе на Пеевски, защото ще му дадат силата. Въпросът е да сме по-силни и да отстоим тези приоритети, за които се доказа, че не отстъпваме”, очаква доверие от избирателите Христо Иванов.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X