https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиГешев е дал показания по сигнал срещу Сарафов пред спецпрокурора

Гешев е дал показания по сигнал срещу Сарафов пред спецпрокурора

Бившият главен прокурор Иван Гешев е бил на разпит при специалния прокурор Даниела Талева по сигнал срещу и.ф. началника на държавното обвинение Борислав Сарафов. Това каза самият той на излизане от националното следствие днес, където беше разпитан по делото за взрива, който преди близо година избухна край колата му.

Гешев не посочва по кой точно сигнал срещу Сарафов е давал показания. Известно е, че при спецпрокурора, който разследва главния, в момента висят поне две производства, свързвани със Сарафов. Едното е във връзка с прословутата снимка, на която той се здрависва приятелски с Петьо Петров – Пепи Еврото пред емблематичния ресторант “Осемте джуджета”. За тази снимка Сарафов твърди, че е направена след постановка от Гешев. Другото производство е по сигнала, който Николай Денков подаде в последните си часове като премиер за натиск, упражнен от Сарафов върху тогавашния главен секретар на МВР Живко Коцев да подаде оставка.

Колкото до днешния разпит на Гешев, той продължи един час. По това дело уволненият главен прокурор отдавна настоява да бъде разпитан лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, както и Мария Габриел, която като кандидат за премиер с мандата на ГЕРБ миналата година говореше за отстраняването на Гешев от поста. “Уведомиха ме, че няма да разпитат Борисов и Габриел, както настоявах”, посочи Гешев и каза, че е поискал директна очна ставка с Бойко Борисов. “Подозирам, че зад опита ми за убийство стои той”, добави още бившият главен прокурор, цитиран от БТА.

Гешев каза, че ще продължи да настоява Борисов да бъде разпитан.

По думите на Гешев, извън разпита му при Талева, му се събират 4 разпита в прокуратурата. “Това е четвърто ходене на разпит, пето ако броим това при специалния прокурор Даниела Талева”, посочи той.

Според Гешев разпитите, на които е подложен, са поръчка от Борисов заради отказа му като главен прокурор да прекрати делото “Барселонагейт”. Гешев обаче се активизира по това дело едва когато отношенията му с Борисов се развалиха и беше ясно, че се отива към свалянето му от поста. В крайна сметка делото беше прекратено, след като Гешев беше уволнен.

“Борисов е воденичният камък за България. Той е центърът и докато този камък тежи на България, ще живеем по-зле”, смята вече Гешев и изрази съжаление, че не са му достигнали само две седмици като главен прокурор, за да промени нещата.

Бившият обвинител номер едно нарече парламентарната комисия, която работи по случая “Нотариуса”, смешна.

“Такава комисия можеха да направят и за цар Киро, щеше да има същия ефект. Тези хора са ми неприятни”, каза Гешев, който нямало да се яви на изслушване пред депутатите. На изслушването в началото на април Гешев се яви в комисията с обяснението, че е в чужбина. Тогава обаче обещаваше, че ще отиде, ако пак бъде поканен. Явно вече е сменил концепцията си.

Относно случващото се с бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и снимките му с обвинените като контрабандисти Стефан и Марин Димитрови, Гешев изрази мнение, че тези кадри се показват целенасочено. “Всичко бе с цел смяна на Митниците, за да се финансират изборите, и на главния секретар. Ясно е, че каналът се пазеше от ПП-ДБ, сега само ще се смени шефът на този канал. Реалната причина за скандала е смяната на главния секретар на МВР и Митниците, които вече се контролират от ГЕРБ и ДПС”, добави Гешев.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X