https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораОтстраниха Росен Желязков като председател със 129 гласа

Отстраниха Росен Желязков като председател със 129 гласа

Със 129 гласа “за” и 103 “против” Росен Желязков беше свален от поста председател на Народното събрание ден преди края на 49-ия парламент. Заместничката му Росица Кирова отвори гласуването със сълзи на очи и треперещ глас, разчувствана от обръщението му към депутатите непосредствено преди вота.

Края на речта му ГЕРБ-СДС и ДПС посрещнаха с шумни аплодисменти и ставане на крака. Пляскаше дори съпредседателят на “Продължаваме промяната” Асен Василев, но сдържано и от място, седнал до бившия премиер акад. Николай Денков.

Първи думата от ГЕРБ взе Тома Биков. Според него резултатът от този дебат няма да е добър. И обяви, че ГЕРБ няма да участват в него.

Биков определи като несериозно искането на оставка на председателя на НС в ситуация със служебно правителство и политическа криза. В ситуация, в която председателят на НС е редовно избран, при това и с вашите гласове. Изборът на Желязков беше в следствие договорката за ротация, но оставката на Денков беше подадена, без да бъде консултирана с нас, допълни той.

Поведението на Желязков е авторитетно, адекватно и толерантно, успя да спечели уважение и сред опозицията, похвали го колегата му.

И ако мога да разбера поведението на опозицията, не мога да разбера позицията на колегите от ПП – какви сте вие – от първия пол ли сте, опозиция ли сте, или сте от третия пол. В политиката трети пол няма – има управляващи и опозиция, каза Биков.

Ние възприемаме това като ясен политически знак, който ще има последствия. Ние приемаме това като взривяване възможността за водене на диалог между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в средносрочен план. Ще има политически последствия и всеки ще си плаща цената за политическите действия – може да има позитив, може и негативи, предупреди Биков към ПП-ДБ.

Той попита защо след приемането на промените в конституцията, в които бе разписано, че НС ще продължи да работи до изборите, се иска свалянето на председателя му. Това инфантилно ли е. Или не е обмислено, или е ясен политически знак, че не искате да говорите с последната партия, която говори с вас. Явно не осъзнавате, че ситуацията, в която се намирате, изисква да не правите резки движения, защото всяко рязко движение ще ви наранява още повече, предупреди Биков.

Надявам се да започнете да се учите от собствения си опит, защото няколко пъти настъпвате една и съща мотика, която всеки път ви удря по главата. Това, което правите днес показва, че последните 2 г. за вас са минали безметежно и безсмислено, защото можеше поне да се образовате в политическата игра. Пожелавам ви успех и резултатите от това, което правите, да не ви учудят чак толкова много, завърши Биков към ПП-ДБ.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X