https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиИнцидентиЗагинали, евакуирани и безследно изчезнали след наводнения в Южна Бразилия

Загинали, евакуирани и безследно изчезнали след наводнения в Южна Бразилия

Проливни дъждове засегнаха южния бразилски щат Рио Гранди до Сул, доведоха до смъртта на най-малко 39 души, а 69 се водят безследно изчезнали, предаде Асошиейтед прес, като се позова на местните спасителните служби.

Хиляди са евакуирани заради наводненията, които опустошиха цели градове. Това е четвъртото подобно природно бедствие за последната година. Големи наводнения имаше през юли, септември и ноември 2023 г., като жертвите тогава бяха общо 75 души.

По данни на Бразилската геоложка служба сегашните наводнения в Рио Гранди до Сул са по-големи от тези от времето на историческия потоп през 1941 г. В някои градове е регистрирано най-високото ниво на водата, откакто е започнала да се води статистика преди близо 150 години.

В четвъртък язовирната стена на водноелектрическа централа между градовете Бенто Гонкалвеш и Котипора частично се срути, а цели градове в долината на река Такуари бяха напълно залети.

Има съобщения за прекъсвания на електрозахранването, комуникациите и водоснабдяването из цяла Бразилия. По данни на службата за гражданска защита над 24 000 души е трябвало да напуснат домовете си. Заради проблемите с телекомуникациите и електричеството много хора трудно успяват предоставят актуална информация на своите близки и роднини зад граница за положението, в което се намират. Над градовете непрекъснато прелитат хеликоптери, а блокирани семейства с деца очакват спасителни екипи по покривите на сградите.

Президентът Луиз Инасио Лула да Силва вчера коментира кризисната ситуация на съвместна пресконференция японския премиер Фумио Кишида, който е на визита в Бразилия. “На срещата ни министър Фумио Кишида той първо изрази солидарност с жителите на щата Рио Гранди до Сул… Никога досега в историята на Бразилия не са се изсипвали такива количества дъжд на едно единствено място”, каза Лула.

Метеорологичната обстановка в Южна Америка се влияе от климатичния феномен Ел Ниньо – периодично природно явление, което затопля повърхността на Тихия океан. Ел Ниньо в миналото е причинявал суши в северната част на Бразилия и интензивни валежи в южните райони на страната, отбелязва АП.

Тази година въздействието на Ел Ниньо е особено драматично, като в Амазония се наблюдава историческа суша. Учени твърдят, че екстремните метеорологични явления се случват все по-често поради предизвиканото от човека изменение на климата.

“Моделите отдавна предвиждат, че в Рио Гранди до Сул ще продължи да се наблюдава увеличаване на средногодишните валежи и на екстремните дъждове, което означава по-концентрирани и силни валежи“, заяви пред АП Карина Лима, 36-годишен докторант по климатология във Федералния университет на Рио Гранди до Сул.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X