https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноАрхеолози откриха непознат език

Археолози откриха непознат език

Древната столица на хетите, в Северна Турция, е гореща точка на археологически интриги вече повече от век. Неотдавна от праха и данните на около 30 000 глинени плочки, открити в тази историческа местност, изплува забележително откритие. Тези артефакти, изписани с клинописно писмо, за пореден път промениха разбирането ни за древните езици и култури, съобщи WECB.

В района на Богазкале-Хатуша се наблюдава непрекъсната археологическа дейност в продължение на повече от 100 години, но работата далеч не е прозаична. Неотдавнашният анализ на тези глинени плочки, много от които са написани на хетско-неситския език – най-старият известен индоевропейски език – откри нещо необикновено. Сред рутинното дешифриране на ритуални текстове изследователите се натъкват на пасаж, написан на неизвестен досега индоевропейски език.

Изненадващата находка е направена, когато специалистите разшифроват ритуален текст, който включва сегменти на неразпознат език. Това откритие беше оповестено в неотдавнашно изявление на германски университет, в което се подчертава значението на находката. Въпреки че конкретните думи на този нов език остават неразгадаеми, заобикалящият ги хетски текст, който отдавна е разкодиран, осигурява контекстуален фон, който подобрява разбирането.

Експерт по клинописното писмо изказа предположение, че този мистериозен език може да произхожда от региона, исторически известен като Калашма – област, която сега обхваща съвременните турски градове Болу и Гереде. Друг учен подкрепи тази теория, като предположи сходство между новооткрития език и лувийския, език, говорен някога в древната Троя.

Не става въпрос само за откриването на нов език, а за задълбочаване на разбирането ни за културния и езиковия пейзаж на хетите. Хетитите са били известни с интереса си към чужди езици и съхраняването на ритуали от различни култури.

Както показват тези открития, сред записите на хетите може да има още езици, които чакат да бъдат открити. Този потенциал превръща продължаващите разкопки в Турция не само в разкриване на миналото, но и в картографиране на сложните езикови и културни мрежи, оформили древните цивилизации.

С всяка разчетена плочка и всеки ред клинопис археолозите не просто научават нещо ново – те си припомнят огромния, взаимосвързан свят на древния Близък изток. Откриването на 3500-годишен индоевропейски език само засили вълнението и ангажираността към тези археологически търсения. С продължаването на изследванията древната почва на Турция със сигурност ще разкрие още повече тайни, доказвайки, че всеки фрагмент глина крие история, която чака да бъде разказана.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X