https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораЕкатерина Захариева: Научихме си уроците от коалицията

Екатерина Захариева: Научихме си уроците от коалицията

“Научихме си уроците от коалицията. Едно от най-силните послания в тази кампания е, че няма да вървим срещу правилата на демокрацията и партията, получила най-голяма подкрепа трябва да поеме политическа отговорност. Ясно е, че трябва да бъде коалиционно правителство. Трябва да се научим на коалиционна култура и да носим отговорност, така както са ни подредили избирателите”, заяви Екатерина Захариева, водач на Листата в Пазарджик на ГЕРБ-СДС в предаването „Лице в лице“ по bTV.

„Страшно много системи са спрели, някои са почти разрушени и трябва да започнем да ги възстановяваме“, подчерта тя.

„Бойко Борисов трябва да е министър-председател, ако ГЕРБ спечели изборите“, категорична бе Захариева.

Тя коментира и коалицията с „Продължаваме промяната“: “Ние знаехме, че трябва да спрем политическата криза с продължаваща поредица от избори. Направихме този компромис. Най-големият ми упрек към ПП е личното противопоставяне и личната омраза, която се лееше. Това разделение в обществото е крайно вредно. Това, че сме политически опоненти не значи, че не бива да сме хора. Вижте каква кампания водят в момента. Те стават все по-агресивни с колажите, изразите към Мария-Габриел, черната кампания в социалните мрежи. Явно се опитват да мобилизират най-твърдите си ядра, но това не е начинът“, смята бившият външен министър.

Захариева призна, че избирателите на ГЕРБ не желаят коалиция в ПП. „Голяма част от нашите избиратели са силни противници на това което се случваше в държавата. След изборите няма да е лесно“, призна тя. „Предпочитани партньори са евроатлантическите партии. С БСП – не, имаме решение на Изпълнителна комисия. Аз не виждам как с „Възраждане“ ще сме в коалиция“, обясни тя.

„Очевидно е, че съдебната система има проблем. Очевидно е, че не тези, които заслужават растат кариерно. За някои от текстовете тепърва ще видим как ще работят“, коментира Екатерина Захариева промените в Конституцията.

„Изключително трудно е да се направи служебен кабинет в политическа криза. Няма значение кой е президентът. Ние сме парламентарна република. Председателят на НС няма място сред лицата. Начинът, по който функционираха при дълга политическа криза противоречи на парламентарната демокрация“, посочи тя.

По думите на Захариева трябва да има стабилно правителство със силен МС на фона на нестабилната геополитическа обстановка в света.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X