https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоUncategorizedТурски съд отложи делото срещу четиримата български граничари

Турски съд отложи делото срещу четиримата български граничари

Воденото в Турция дело срещу 4-ма български гранични полицаи беше отложено за 6 юли, съобщи БНР.

Съдът в Къркларели прие искането на турския адвокат на българите към делото да бъде приложено решението на Европейския съд за правата на човека, който се произнесе в полза на България.

Четиримата гранични служители са обвинени за смъртта на турски бракониер при инцидент край Резово от 2008 година.

На днешното съдебно заседание адвокат Джошкун Молла отново е поискал делото да не се разглежда по същество с мотив, че по случая има решение на военната прокуратура в България, според което разследването се прекратява заради липсата на извършено престъпление.

Адвокат Молла е поискал от съда да приложи решението на Европейския съд в Страсбург по делото, което беше заведено от роднините на загиналия Ялчин Ерджан.

„Те приеха моето искане и искат сега решението на Европейския съд по човешките права с превод, направен на турски, и след това ще действат ще действат пак по процедура%, каза адвокатът.

Сега предстои наказателният съд в Къркларели да изпълни процесуалните изисквания, свързани с решението му българските гранични служители да бъдат обявени за международно издирване с червена бюлетина на Интерпол, каза още адвокат Молла.

„За да може да се направи такава бюлетина, трябва да се придобият снимките, отпечатъците от пръстите на обвиняемите и други такива информации. Те ще се изискат от българските отговорни власти.“

Четиримата български гранични служители – Михаил Цонков и колегите му Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков, са обвинени за смъртта на турски рибар поради небрежност, както и причиняване на леко нараняване на друг рибар и увреждане на имущество.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X