https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоUncategorizedВълчев: Не можем да чакаме края на пандемията, учениците се връщат в...

Вълчев: Не можем да чакаме края на пандемията, учениците се връщат в клас

170 хиляди ученици и 30 хиляди учители подновяват учебния процес присъствено от 4 февруари“, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев пред NOVA.

Нормално е родителите да са притеснени от връщането в клас на своите деца. Вирусът е вирулентен, той не отслабва. Но не можем да затворим образователната система и обществения живот за следващата година, година и половина, колкото се смята, че ще продължи пандемията. Затова сме дали възможност за най-предпазливите родители да оставят децата си вкъщи на дистанционно обучение“, каза Красимир Вълчев.

В много училища е създадена чудесна система за обхващането на всички деца в учебния процес независимо дали са в клас или вкъщи. Учителите осъществяват контакт с децата, които учат дистанционно, и учебният процес протича безпроблемно, смята министърът.

Вълчев припомни, че по-малките деца вече са в клас от януари и данните показват, че те не са толкова голям фактор за разпространението на заразата.

Според министъра не може да се чака края на пандемията, което означава учебната година да изтече. Министърът припомни и противоепидемичните мерки, които са предприети в училищата.

В класната стая е регламентирано да се носи маска от 5 до 12 клас. За 1 до 4 клас носенето на предпазна маска е по решение на учителите. Закупени са около 9 хиляди въздухопречистватели за стаите, в които учат децата. Прави се редовно проветряване в междучасията и дезинфекция на помещенията. Месеците февруари и март ще бъдат трудни месеци. Зимните месеци по принцип са трудни заради грипа“, посочи той.

Вълчев призна че “има една сдържаност при някои учители за ваксинация”, но очаква, когато повече хора се ваксинират и процентът на учителите да нарасне.

До момента над 50% учители и непедагогически персонал, към този момент, са заявили че няма да се включат в кампанията по ваксинирането срещу COVID-19.

Учителите са една представителна извадка на обществото, няма как да е различно“, коментира министърът. Самият той ще се ваксинира, когато му дойде редът и посочи, че всички видове ваксини спасяват по 5 млн. души годишно.

Вече дадохме възможност на училищата да изберат дали да удължат учебната година, проблемът е, че юли вече е много топло и е отпускарски месец“, каза Вълчев. 1-и и 4-и клас на практика не били учили по-малко от предходни години и няма загуби от обучението в електронна среда.

Началото на учебната година на 15 септември е записано в закона и аз като министър не възнамерявам да предложа промяна“, обясни образователният министър по повод информации, че новата учебна година може да почне на 10 септември.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X