https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоUncategorizedБолниците вече отчитат ръста на болните от коронавирус

Болниците вече отчитат ръста на болните от коронавирус

В болниците вече се усеща ръст на броя на новозаболелите с коронавирус. Това заяви пред БНР доц. Нина Янчева, ръководител на катедрата по инфекциозни болести на Медицинския университет в София и изрази надежда, че няма да се стигне до нивата от октомври и ноември, когато здравната система почти колабира.

Според нея ваксината на “АстраЗенека” е показала ефективност, с изключение на части от Африка. Получаваме постоянно нова информация и поведението се определя от това, което се научава като новости, добави Янчева.

За хората над 65-годишна възраст няма данни за ефективността, а не че има противопоказания да се прилага при по-възрастни пациенти. По думите й уместно е за тази възрастова група да се предпочетат други ваксини. Предимствата на препарата на “АстраЗенека” са по-лесните условия за съхранение.

Тя поясни, че основните странични ефекти са локални или реакции за едни-два дни с лека температура и мускулни болки.

Има единични случаи за по-сериозни странични ефекти, но няма данни за системни и тежки странични ефекти.

“Не се препоръчва прекалено удължаване на периода между първата и втората доза. Еднократната доза на “АстраЗенека” е с ефективност 76%, след втората доза ефективността се увеличава на 82%. Във Великобритания започна тестване за смесване на дози от различни ваксини, като идеята е, че при различни механизми на ваксините се очаква по-добра ефективност. Първите резултати ще излязат през юни, до есента ще стане ясно доколко този подход е уместен”, каза доц. Янчева.

Тя поясни, че мултисистемен възпалителен отговор е рядко усложнение при децата, но и у нас има такива случаи, макар и малко.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X