https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаИзбори 2023Представителят на СДС ли е най-подходящият кандидат за депутат от листата на...

Представителят на СДС ли е най-подходящият кандидат за депутат от листата на коалицията в Русе?

Драгомир Дамянов е кандидат за народен представител от листата на ГЕРБ-СДС в Русенски избирателен район. Той е областен лидер на СДС в Русе и общински съветник в Две Могили. Бил е кмет и зам.-кмет на общините Бяла и Две могили.

-Г-н Дамянов, на предстоящите изборите се впускате с реформирана листа с кандидати за депутати. Това ли беше най-успешният екип, който ГЕРБ-СДС успя да излъчи?

-Ние все пак сме коалиционен партньор, така че нямаме отношение към вътрешните работи и решения на партия ГЕРБ. Да не пропускаме факта, че сме по-стара партия, демократична още в своя генезис. Имаме коалиционна култура, докато партньорите ни от ГЕРБ сега се учат тепърва на нея.

Единствено коалиционно споразумение имаме с тях за европейските избори, за местните, за парламентарните и за президентските. Това е един цикъл. Досега са работили единствено самостоятелно и ние сме като едно чуждо тяло. В национален мащаб може би се разбират по-добре като коалиционна политика, но на местно ниво техните лидери трудно прегръщат чужди хора в листата си. Въпреки всичко работим.

На въпроса дали това е най-успешният екип, мисля, че имаше по-успешни кандидатури от ПП ГЕРБ, но това е тяхно решение, избирателите са тези, които най-добре ще подредят листата.

-На изборите на 4 април получихте един не толкова добър резултат и се класирахте на второ място в Русе. Успяхте ли да откриете грешките си и говорите ли си вътре в коалицията за тях?

-Да, на предните избори се гласуваше анти-ГЕРБ и хората предпочетоха нещо ново. Все пак 12 години управление на ГЕРБ в национален мащаб – имаше много хубави неща, но имаше и грешки. Като коалиционен партньор не сме били във властта и понесохме тежестта на успехите, но и на неуспехите. Хората искаха нещо ново, макар и популистко. Те избраха нова политическа партия, която е извън статуквото – “Има такъв народ”, въпреки че нямаше нито визия, нито изявления, нито програма. През годините сме се нагледали на много популистки партии, които повличат гласове като нещо ново, но след мандат или два проектът приключва.

Грешките на ГЕРБ са очевидни още от миналата година. Видяхме недоволство у голяма част от обществото. Сега трябва да се гласува за дадено нещо, а не против. Да, хубаво е да има други политически сили, но те трябва да кажат какво предлагат.

-А вие какво предлагате? Видяхме, че сменяте “Работа, работа работа” с “Ред в хаоса” след няколко мандата управление.

-Не съм много съгласен с този слоган – “Ред в хаоса”, защото голяма част от този хаос беше създаден от пандемията, която е световна. Тя ограничи свободата на хората. По една или друга причина се спря производството, доходите намаляха, увеличи се безработицата. Мнозина биха казали, че голяма част от хаоса е създаден и от правителството.

-Имате богат опит в местната власт. Защо Ви е да се кандидатирате за депутат и какви са приоритетите Ви?

-От 1989 година съм в частния бизнес, с прекъсване, докато бях кмет на общините Бяла и Две могили, и виждам, че в България единственото нещо, което не се задържа, е средната класа. Много трудно се създаде тази средна класа, а пандемията удари най-много нея. В другите европейски държави средната класа е основата на демокрацията. Там се създават работни места, там се вдигат доходите. Тук тя се унищожи и в туризма, и в малките и средни предприятия. Помощта на държавата в някои области беше закъсняла.

Аз съм кандидатствал по някои от програмите миналата година, но още нямам резултат. Ваксинацията тече, кризата преминава, но нашите документи не се разглеждат. Навременната помощ, макар и малка, е полезна. Голямата помощ, когато не е навременна, е излишна. Държавата закъсня с тези мерки, бавно се реагираше, чакаше се дълъг период от време, а средствата бяха нужни на хората веднага, не след няколко месеца. В много дружи държави правителствата подпомогнаха малкия и среден бизнес, докато при нас даваха възможност единствено за кредити.

Русе по времето на своето развитие се е славило като “Малката Виена”, в последните дни заради дъждовете се превърна в “Малката Венеция”. Много са проблемите на Русе – инфраструктура, капиталови разходи, инвестиции. Нямаме големи структуроопределящи производства, както беше преди 40 години. В последно време виждаме производства, които са вредни. Другите държави изнасят вредните си производства и намират поле за изява в нашата. Добре, че инвестираха през последните години в инсталация, иначе въздухът не е благоприятен за населението и те се изселват. Трябва да имаме структуроопределящи отрасли, като една много сериозна и високотехнологична зона, както и в другите големи градове, за да дойдат инвеститори.

За развитието на един град трябва да имаш летище, “Макдоналдс” и футболен отбор. Тези три неща са показатели. Те подсказват, че градът е стратегически център, има  покупателна способност и бизнесът е жив. За съжаление и трите неща ги няма в Русе.

-Това, което казвате, звучи пожелателно. Как може да стане реалност?

Единствено може да стане с повишаване на производителността на труда. Ние се намираме на 60% от средното ниво за европейските държави по производителност на труда. Това означава – високи технологии и роботизация. Не сме конкурентноспособни на европейския пазар. Другото нещо е качествената работна ръка, която трудно се намира. Затова трябва да се заложи много на образованието. Без образование и подготвени кадри трудно може да се направи сериозно производство. Затова младите хора предпочитат да отидат в Западна Европа, където стандартът е по-висок. Вторият приоритет е здравеопазването. Те трябва да се превърнат в национални приоритети и да няма никакви политически различия. Това е основата за развитието на държавата.

Ето сега предстои да гласуваме на машини, много хора се страхуват, защото не са подготвени, не могат да работят с компютър.

 

-Подкрепяте ли машинното гласуване?

-Да, това е за грамотни хора и няма да има невалидни бюлетини. На последните местни избори тук имахме около 15% невалидни бюлетини. Не може човек, който не може да пише, да определя бъдещето ни.

-С какво се отличавате от другите кандидати в листата на ГЕРБ-СДС в Русе?

Аз се отличавам с това, че всичко съм изкарал с честен труд и никой не ми е помагал. Не съм ползвал помощи, протекции или политическа подкрепа. Работя повече от 30 години в частния бизнес, без никакви ангажименти. Затова и моят приоритет е защитата на малкия и среден бизнес не само в русенска област.

-СДС в Русе има един представител в листата с кандидати за народни представители. Не можахте ли да договорите по-голяма и по-добра квота?

-По принцип първото място е абонирано. От второ до 16-то място няма никаква гаранция. Дали ще бъде подредена по азбучен ред или по партийна квота, няма никакво значение, защото избирателят ще подреди листата. Това че са ни отделили пето място в листата, а не второ или трето, не дава гаранция за нищо. Тези избори не се правят за 20 дни. Хората трябва да те познават, да знаят твоите способности. Ако разчитаме единствено на предизборната кампания да се представим и да изложим идеите си, това е загубена кауза.

Предизборна среща в с. Баниска, Снимка: Ruse.news

-Какво ви казват хората от региона на срещите, които провеждате?

Хората са недоволни от ниските доходи. Тук хората са предимно пенсионери. Но за по-високи доходи, трябва да има производство, на което не се обръща голямо внимание. Няма как иначе да увеличим БВП и пенсиите. Не са достатъчни темповете, с които България се развива. С 2-3% ръст няма как достигнем западните държави. Трябва ни ръст поне от 6%. От 2000 година, когато БВП е бил 50 млрд., сега е 128 млрд. За 20 години над два пъти се е увеличил, минималната заплата и пенсия също, но все пак това е недостатъчно.

-Какво ще е първото нещо, което ще направите, ако бъдете избран за депутат?

-Това са нашите основни предложения, свързани с бизнеса – намаляване на данък дивидент. Това значи да осветлим още икономиката от 5 на 2%. Също така намаляване на корпоративния данък на еднолични търговци от 15 на 10%, защото не е нормално фирмите, които не са еднолични търговци, да плащат 10%, а ЕТ – 15%. Предлагаме още намаляване на ДДС – от 20 на 18%. Аз съм за намаляване диференциално на всички продукти на централно ниво.

Задължително трябва да се направи и децентрализация – по малко държава в политиката и икономиката. Преизпълнителнителната роля на държавата трябва да спадне под 40%.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X