https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаИзбори 2022Драгомир Драганов: Имам дълг към Русе и региона и мога да направя...

Драгомир Драганов: Имам дълг към Русе и региона и мога да направя добри неща

Драгомир Драганов: Имам дълг към Русе и региона и мога да направя добри неща

Драгомир Дамянов Драганов е роден през 1958 г. в град Бяла. Висшето си образование завършва в Икономически Университет, гр. Варна – „Управление на промишлеността“, магистър. Член е на СДС от 1990 г., областен председател на СДС от 2015 г. и член на НИС от 2006 г. Бил е заместник-кмет и изпълняващ длъжността кмет на община Бяла в периода от 1990 г. до 1995 г. От 2003 г. до 2007 г. е общински съветник в Община Две могили, а от 2007 г. до 2011 г. – кмет на Общината.

От 2019 г. до момента отново избран за общински съветник в Община Две могили. Успешен мениджър и предприемач в частния бизнес с утвърден, дългогодишен опит в областта на текстилната индустрия, хотелиерството и ресторантьорството, зали за спорт и здраве. Бил е президент на ФК „Бенковски“ – Бяла и ФК “Филип Тотю” – Две могили, както и член на управителен съвет на ФК „Дунав“ Русе. Женен, с две деца и двама внуци.

Драгомир Драганов е кандидат за народен представител от СДС в коалицията ГЕРБ-СДС с номер 24 в интегралната бюлетина. Той е с преференция 105.

– Здравейте, г-н Драганов! Вие сте един от най-активните кандидат-депутати, които продължават да водят кампанията си в битка за 48-то Народно събрание. За пореден път сте в нашето студио, но нямам спомен да сме казвали как тръгнахте в политиката и беше ли мръсна работа тогава политиката?

Още в началото, 90-та година. Тогава имаше големи надежди и хората се надяваха на тая промяна, която все се прокламира. Имах надежда, че ще се махне Българската комунистическа партия, ще дойде демокрацията и нещата ще бъдат по-свободни. Действително в течение на годините ние влязохме в Европейския съюз, хората започнаха да пътуват свободно, докато до 90-та трудно се излизаше, чакахме по 4-5 месеца да ни изкарат визи, за да отидем в западни държави.

– А какво казвате на тези, които сега обвиняват демокрацията, казват абе преди какво беше…?

Казвам им, че свободата не е свободия, изисква ред, който трябва да се спазва, не може всеки да прави каквото си иска. Трябва да се спазват морално-етични норми, които са основата на демокрацията.

– Какви са настроенията сред хората, вече сме в последната седмица от кампанията. Ще гласуват ли?

Моето впечатление е, че голяма част от хората няма да отидат да гласуват. Те казват: “Видяхме едните, видяхме и другите и няма за кого да гласуваме, никой не мисли за нас”. Когато отидат в парламента или Министерски съвет, политиците не защитават интересите на народа, а защитават личните и партийни интереси. Това води до ниската избирателна активност. Голяма част от гласоподавателите искат да дадат вота си за познати хора, хора, които работят на терен. А голяма част от кандидатите в листите са спуснати от други места, не живеят и не работят тук и когато влязат в парламента не идват при своите избиратели, не изпълняват обещанията си.

– Ако миналата година по време на изборите големия проблем беше ковид ситуацията, сега имаме война в Украйна. Президентът в петък свика консултативната група заради тази мобилизация в Русия. Колко сериозна е заплахата според вас, хората усещат ли я, колко е важно да има правителство след 2-ри октомври?

Мисля, че ще има правителство, защото само едно редовно правителство, излъчено от един консолидиран парламент с мнозинство, може да реши тези проблеми, които ще се наслагват във времето. Само едно такова редовно правителство може да даде спокойствие. Знаете, че голяма част от руските граждани бягат от мобилизацията. При нас също има една диаспора от руски граждани, които имат имоти по Черноморието и се очаква наплив. Както има сирийци, афганистанци, украинци, сега се очаква и вълна от руски граждани. Защото много от руските граждани смятат, че не е мотивирана тази война и не трябва да се водят в съвременните условия такива военни действия за нарушаване териториалната цялост на една суверенна държава.

– Това ще бъде един от проблемите – и руски бежанци?

Да. И за решаването на този проблем е нужно редовно правителство.

– А трябва и бюджет да се приема.

Абсолютно.

– Според служебния финансов министър Росица Велкова, след изборите на следващото правителство ще му се наложи или да увеличава данъците или да намали разходите, има и трети вариант- да увеличи дълга, за да може държавата да се справи чисто финансово. Споделяте ли това мнение и кой от вариантите е най-правилен?

Нито един не е правилен, защото голяма част от обществото е обезпокоена от увеличаващата се инфлация. В някои сектори на икономиката тя достига 40-50 % и първата задача на това правителство ще е да нормализира цените. Защото те изяждат доходите на населението и рефлектират върху най-бедните слоеве от обществото. Така че когато увеличаваш данъците, ще трябва да могат да се събират тези данъци и тогава събираемостта ще е много ниска, ще се крият данъци и ще се увеличи сивата част на икономиката. Така че най-голямата и първа задача на новото правителство ще бъде да успокои икономическата криза. Но трябва да се реши и политическата – да има едно стабилно мнозинство в парламента и едно легитимно излъчено правителство. Тогава нещата ще си дойдат на мястото и ще си върнем стария начин на живот, който загубихме преди година и половина с тази галопираща инфлация, която е непосилна за голяма част от населението.

– Но какво означава да се реши политическата криза? Да седнат една част от партиите и да се договорят на маса, всеки да си вземат парче от баницата? Ние обикновените граждани оставаме с впречатлението, че вие политиците само така може да се успокоите.

Аз ще ви върна пак към 90-те години, когато имаше една непримиримост и основните сили тогава – Съюзът на демократичните сили и Българската комунистическа партия организираха кръглата маса. Бяха и Луканов и Желев, седнаха и решиха тоя проблем като насрочиха Великото Народно събрание. Така че пред нас е необходима една втора кръгла маса, където основните политически сили да могат да се договорят за най-важните въпроси, които в момента вълнуват обществото. Може ли преди 30 години тези политици да имат такава мъдрост, въпреки че имаха изключително много червени линии, седнаха и намериха допирни точки. А сега при тази европейска насоченост на България, член на НАТО, да не можем да решим най-важните проблеми, които вълнуват обществото! Затова в политиката никога не казвайте никога. Виждам младите политици казват: “С тези няма да говорим!”. Значи не са за политиката. Необходима ни е такава кръгла маса, за да се тръгне напред.

– Тогава наистина прохождахме като демокрация, като плурализъм, като многопартийност. Сега много хора разбраха, че от политика се печели и всеки иска да е политик.

Многообразието от политически партии е голямо и разбирателството по-трудно. Тогава политиците като Дертлиев, Милан Дренчев и Стефан Савов бяха идеалисти, знаеха за какво се борят. Сега в политиката влизат млади, неопитни хора, без реална представа за проблемите и отиват да градят кариера или да получават облаги от политиката. В политиката трябва да си можещ, знаещ и да имаш съотвения опит, за да можеш да вземаш решения в кризисни ситуации. А именно сега във връзка с войната в Украйна трябва да се вземат такива важни решения от опитни политици.

– Ако трябва вие да гласувате да пратим или не военна помощ за Украйна?

Ние сме проевропейски настроени и тази агресия, която се извършва от Русия към Украйна, аз съм за изпращането на военна помощ. Само така може да се спре войната.

– Малко по-рано в нашия разговор казахте, че държавата трябва да нормализира цените и да спре галопиращата инфлация, но като десен политик как смятате, че държавата може да реши тези чисто икономически проблеми?

– Ще ви кажа съвсем пресен пример от онзи ден. В срещите с мен избирателите казват, че най-важният въпрос е да си осигурят отоплението за зимния сезон. Голяма част от горите са общински, но има и държавни. Може да се вземе едно такова решение от общинските съвети или от лесничействата – там където има дървета, които са паднали, да може да се почистят и хората да се снабдят с дървесина. Така че има някои такива мерки, които ще са и превантивни срещу природни бедствия. А в момента от всички енергоносители хората се ориентират към електроенергията. Ако всяко следващо правителство намали компенсациите които са 250 лв, то това правителство веднага ще падне. Така че всяко едно следващо правителство трябва да мисли за този компесаторен механизъм да продължи минимум до началото на лятото на 2023-та.

– Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше в Русе в четвъртък – 22.09. за пръв път от 2019-та година насам. Каза доста ласкави думи за вас, това похвала ли е, как се почувствахте?

Като коалиционен партньор в коалицията. Ние сме равноправни партньори, макар те да имат по-голяма членска маса. Винаги коалициония партньор може да даде решения и предложения. СДС е имало двама президенти, двама министър-председатели и една дългогодишна история, има хора с опит и знания, които, както каза Бойко Борисов, СДС проправи пътя на България към ЕС и свали комунистическия режим. А аз го познавам от 96-та и контактуваме по различни проблеми.

– Зададох ви този въпрос не за да ви правя четки, а защото през юли миналата година в това студио вие казахте, че не сте човек, който се подчинява на партийната дисциплина.

Вижте, аз имам собствено мнение по различни въпроси и в някои случаи, когато тези партийни решения са в разрез на интересите на региона, който представлявам, те няма как да бъдат изпълнени. Не могат да ме задължат да гласувам за такова решение.

– Има ли вече някакъв проблем или тема, за която да казвате – аз това ще го отстоявам в следващите 4 години, докато това не се случи?

Има неща, които са важни за региона. Снощи се връщам от Сливо поле, опашката от тирове чак до Мартен. По-бързото влизане в шенгенското пространство ще промени коренно транспортната схема в Русе, защото няма да има вече митница. И колкото по-бързо влезем в Шенген, толкова по-добре. Мисля че това ще стане по-бързо, отколкото да построим магистралата Русе-Търново.

– А по-бързо ли ще влезем в Шенген, отколкото Общината ще изгради този паркинг за тирове?

Този въпрос е към кмета, но ако има перспектива, че след 1-2 години ще влезем в Шенген, не е необходимо да се прахосват излишни средства.

– Какво е за вас успеха?

Успеха е работа. Не може да чакаш някой да ти даде решение наготово. Трябва да се трудиш. Работа, работа, работа.

– Вие успял човек ли сте?

Аз мисля, че с действията ми в региона съм разпознаваема личност, имам добро семейство, имам внуци, това ми е радостта. С помощта, която оказвам в различни сфери, мисля че съм успял човек и се радвам, че мога да бъда полезен.

– Защо на 2-ри октомври русенци да гласуват с бюлетина 24 и преференция 105?

Защото имам един дълг към Русе и региона и мога да направя добри неща. И ако не мога да свърша полезни неща, ще се оттегля. Ако видя, че това, което имаме като идеи не се покрепя от останалите политически субекти, ще направя всичко възможно с осталите колеги от другите политически партии да имаме единомислие. Защото голяма част от инвестициите отиват в Южна България, а по една или друга причина нашия регион изостава в своето развите и са нужни хора, които да лобират. Аз мисля, че ще бъда един от иницаторите и двигателите на този процес, защото не трябва да има червени линии, когато говорим за добруването на хората.

Източник: Дарик радио

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X