https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоКорабоплаването по река Дунав се съживява

Корабоплаването по река Дунав се съживява

“След като премина голямата вълна на пандемията, корабоплаването по река Дунав се съживява” – Това коментира директорът на дирекция “Ръководство на корабния трафик-река Дунав” в Русе инж. Валентин Христов по повод на Деня на река Дунав – 29 юни пред БТА.

Той обясни, че се наблюдава съживяване на товарните и логистичните фирми. Христов даде пример, че преди няколко дни край Русе са акостирали и първите два круизни кораба за тази година.

Очакванията са в разгара на лятото корабопосещенията край Русе да се увеличат.

“Има напредък и все повече кораби започнаха движение по реката”, обясни Христов.

По думите му е подобрена и навигационната обстановка след драгажните дейности, извършвани от изпълнителна агенция “Проучване и поддържане на река Дунав”. Проблем с корабоплаването към момента няма.

Христов каза още, че през миналата година заради пандемията и противоепидемичните мерки посещенията на товарни кораби в българските пристанища са намалели с 10 – 15 процента, а круизен сезон изобщо не е имало.

Държавното предприятие “Пристанищна инфраструктура” (ДППИ) отбеляза Деня на река Дунав в Русе с празнична програма.

По време на тържеството пред сградата на Центъра за речни информационни услуги в Русе, в който е съсредоточен целия контрол на корабния трафик в българския участък на река Дунав, бяха наградени и млади таланти от детския поетичен конкурс “Дунав и Русе в сърцето ми”.

От държавното предприятие припомниха, че конвенцията за опазване на река Дунав е подписана на 29 юни 1994 г. в град София. Документът е стратегическа основа в международното сътрудничество за опазване и устойчиво използване на Дунав. Целта на празника е да привлече вниманието към значението и опазването на една от най-значимите европейски реки и нейните притоците.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X