https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаИзбори 2023Мариян Тодоров: Вярвам, че "Българско лято" ще има русенски депутат

Мариян Тодоров: Вярвам, че “Българско лято” ще има русенски депутат

Мариян Тодоров е бивш професионален футболист. Шампион на България през 1998 и 1999 с Литекс и вицешампион през 2001г. с ЦСКА. Работил  е треньор и старши треньор.  В момента е областен координатор на “Българско лято” за Русе.

-Г-н Тодоров, на тези избори се явявате за първи път със собственото си име. Какви са настроенията към “Българско лято” в Русе и кои са основните ви приоритети?

-На предните избори не ни допуснаха в последния момент и затова влязохме в коалиция с друго движение. На тези избори се явяваме самостоятелно, както трябва да бъде, въпреки че до последно се опитваха да ни попречат. Ние сме една млада партия, със своите виждания и симпатизанти, които припознават Васил Божков като човека, който може да направи промените в България. Приоритетите на партията ни за Русе са спирането на манипулациите в обществените поръчки, в съдебната система и най-важното – мръсния въздух, който е приоритет номер едно. Всеки обещава, но никой не прави нищо по въпроса, а Русе е градът с най-мръсен въздух.

-Знаете ли как може да се решат проблемите?

-Разбира се, конкретно за въздуха – има заводи, които ако искат да работят, трябва да си въведат мерките. В България, за съжаление, се заплаща под масата и всичко се заобикаля. Предстои ни посещение в град Мартен, където основно са заводите, замърсяващи най-много. Въздухът е отвратителен. Хората поискаха онлайн среща с г-н Божков и ние до няколко дни ще я реализираме.

-Как Васил Божков успя да ви спечели и защо влязохте в “Българско лято”?

-Работил съм с г-н Божков през 2000 година, когато беше собственик и спонсор на ЦСКА, тогава като професионален футболист бях част от отбора. Всичко, което беше обещал, го изпълни. Спечели ме с това, че държи на думата си. За мен е изключително честен, прям и отговорен човек. Показва го и с това, че е най-успелият човек в България. Подобно нещо как може да се постигне?

-Не се ли притеснявате от евентуално последствия и преследване?

-Никога не съм се притеснявал. Не правим нищо лошо. Не сме престъпници – нито крадем, нито рекетираме. Рекетьорите са други.

-Кои са те?

-Публична тайна е. Този, който обикаля непрекъснато…

-Къде се срещат футболът и политиката? Защо ви трябваше да се занимавате с политика?

-Занимавал съм се с политика и преди години. Тогава изградих всички структури на “България без цензура” в Русе – партията на Бареков и Цветан Василев. Постигнахме доста добри резултати, вкарахме двама евродепутати. След това партията беше ударена и продължена от партията на Ковачки. Успяхме да изпратим един депутат от Русе, Ковачки преди това не е имал русенски представител. Моята политическа кариера е доста положителна…

-Но прави впечатление, че е свързана с хора, които не са в България в момента заради проблеми с правосъдието…

-Да, така се случи. Трябва да се отбележи, че всеки, който тръгва да се занимава с политика, се променя коренно, самозабравя се. Става като господин Бойко Борисов, започва да говори в единствено число. Нагледах се на много интриги, политиката е може би най-мръсната работа в България.

-Тогава защо се занимавате с политика?

-Защото сме под дъното. С политика трябва да се занимават млади хора, които имат желание за промяна. През годините съм имал възможност да замина в чужбина, но съм си останал в България. Искам да има промяна – да има нормално здравеопазване, да не се източва Здравната каса, лекарите да си получават парите, но и да бъдат наказвани при нужда. Необходима е реформа в здравната система. Има много случаи – държавни лекари имат къщи за милиони, карат скъпи автомобили. Съдебната система пък трябва да защитава обикновения човек. Има ли осъден политик? Румъния, които са до нас, е добър пример. Колко министри, кметове, богати и успешни хора влязоха в ареста и затвора за укриване на доходи.

-В България също влязоха в ареста много богати хора.

-В последно време, защото не са удобни на управляващите и искаха да им вземат бизнеса. В България се взимат бизнеси непрекъснато.

-Какво се случва със структурата на “Българско лято” в Русе? Виждаме ваши кандидати за депутати от 4 април в момента да са в листите на друга партия.

-Структурата трябваше да я направим изключително бързо. Сложихме всякакви хора.

-От кол и въже…

-Да, може и така да се каже. Тогава казах, че водачът ни няма отново да е първи в листата, предложи му се друго място, той отказа и напусна.

-Тоест това си е ваше решение?

-Мое решение е да не е водач, но е негово решение да напусне. Знам, че преди това е бил в АБВ, след което при нас, а сега и в друга партия. Обича да обикаля партиите. Водачът, който сега издигнахме – Стефан Стефанов, е изключително сериозен човек. Структури на партия не се правят за дни или месеци. Те се изграждат години – влизат едни хора, излизат, появяват се нови. Качествените хора се отсяват, не става за няколко месеца.

мариян тодоров българско лято
Снимка: Ruse.news

-Защо не се кандидатирахте за депутат? Прието е лицето на партията в даден регион да бъде и водач на листата.

-Според мен не е добре областният координатор да е водач на листата. Той трябва да си върши други задължения, да не се смесват двете неща. За мен е важно да се съсредоточа в изграждането на структурите, а водачът на листата да си води кампанията. Разбира се, това си е мое решение, на други места в страната е различно. Разговарял съм с централата на партията, които ми гласуваха доверие да взимам решения на местно ниво.

-Все пак имате човек в листата – вашата дъщеря. 

-Да, дъщеря ми е на 24 години, завърши Американския университет в Благоевград и проявява интерес към политиката. Тя работи предимно с младите хора, които проявяват интерес към партията ни. Предстои да учредим и младежката ни структура.

-Казахте, че политиката е мръсна работа, но сте насърчили дъщеря си да бъде кандидат за депутат. Трудно решение ли беше?

-Идеята е всеки да помогне в организацията. В момента тя ни помага изключително много с младите хора.

-Страхуват ли се хората в Русе да влязат в “Българско лято”?

-На изборите през април имаше голям страх. Много хора тогава отказаха да станат част от листата. След изборите мнозина видяха добрия ни процент, въпреки че тези 3% не са реални. Ние със сигурност сме минали бариерата, но бяхме отрязани по всякакъв начин от управляващите. Имаме много сигнали за злоупотреби спрямо партията ни, но се надяваме с машинното гласуване и управлението на служебното правителство, което работи доста добре, да няма повече манипулации. Въпреки че и сега се подготвят измами, обещават се някои неща, правят се софри, раздават се кебапчета.

-Кебапчета раздаваше и Бареков.

-Ние не сме го правили. Той може да е имал такова виждане, ние тогава помагахме на хората по всякакъв начин.  Явно народът харесва кебапчета. През последните години българинът огладня не само финансово, но и душевно и е готов да се продаде за няколко кебапчета или 50 лева, но вечер като се прибера и започва да псува. Хората ги мързи да гласуват.

-Колко често се чувате с Васил Божков? За какво си говорите?

-Няколко пъти се чухме, той комуникира непрекъснато с всички областни координатори и водачи на листи. Направихме конферентна връзка, всеки си каза проблемите. Той е запознат с всичко в структурите и ни е дал свобода да работим. Положението е много трудно, тъй като институциите бяха срещу нас и него, а сега и действията на “братска Америка”… Не знам те колко са инвестирали и колко са изнесли от България.

-Трудно ли се финансирате след американските санкции?

-Много трудно се финансираме. Правим всичко от любов към каузата. Ако не е г-н Божков, нямаше да се хвана. Другите партии разполагат с много пари, ние излизаме в битката единствено с желание и сърце, но си вършим добре работата. Преди санкциите господин Божков беше казал, че може да купи изборите, но не иска. Защото това не е решение. Какво ще управляваш след това с купени избори?

-Какви резултати очаквате на местно ниво?

-На местно ниво очаквам и вярвам, че ще вкараме в парламента водача на листата. Трудно е, но не е недостижимо. Трудните неща са най-сладки.

-Очаквате да влезете в парламента?

-Да, разбира се.

-Социолозите обаче не ви дават шансове.

-Социолозите ни дават един процент, но те са продажни души. След изборите изчезват, по телевизията виждаме едни и същи муцуни. Виждате напоследък всякакви спортисти, актьори и певци, които са закъсали, се подложиха на господин Борисов, за да имат келепир. Това е срамно. На протестите в София имаше 100 хиляди души, само в столицата. Най-нормалното при такива протести беше Борисов да си подаде оставката, но не го направи.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X