https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноПредставиха филм, посветен на Ивановските скални църкви

Представиха филм, посветен на Ивановските скални църкви

При сериозен интерес от представители на научната общност и граждани премина предпремиерната прожекция на документалния филм „1218 година – срещата на преобразяването“. Тя се състоя вчера в сградата на Регионалния исторически музей в Русе. Продължителността на лентата, която е дело основно на д-р Александър Стойков и Николай Лазаров, е 50 минути.

Филмът е посветен на 800-годишнината от създаването на скалния манастир-лавра „Св. Архангел Михаил“, по-известен като Ивановските скални църкви и също така е в памет на вече покойните реставратори Боряна и Благой Дживджанови. Припомняме, че светата обител е основана през 20-те години на XIII век в долината на река Русенски Лом от монаха Йоаким, който по-късно става и патриарх на Второто българско царство. Днес скалният комплекс привлича хиляди туристи и е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Уникалното за филма е, че успява на напълно достъпен език за широката общественост да представи малко известни факти, които доскоро са били познати единствено за хората, занимаващи се с наука. По думите на д-р Стойков Ивановската света обител е силно подценена. Според него този манастир е бил от първостепенно значение за Втората българска държава. Едно от доказателствата е, че Свети Йоаким е бил духовен баща на един от най-великите български царе – Йоан II Асен. Не случайно заглавието на филма е формирано по този начин.

Смята се, че срещата между двамата не е била случайна. Когато цар Йоан II Асен е бил на около 25-годишна възраст, е получил наставления от монаха Йоаким. И може би наистина е така, защото точно в този период България достига до едни от най-големите си държавнически и духовни висоти. Няма как да не бъде спомената тук и битката при Клокотница, която не е обикновено военно сражение, а вододел, след който без по-нататъшни военни действия целият Балкански полуостров се оказва под властта на цар Йоан II Асен. Освен това около месец след битаката – през април 1230 година българският цар отива на Атон и независимо, че е римо-католически крал, е посрещнат радушно и прави дарение на много манастири.

Със сигурност филмът ще представлява интерес за будните русенци. Неговата премиера ще се състои на 14 юли от 18.00 часа в зала „Европа“ на Доходното здание при вход свободен. Прожекцията е в известна степен и провокативна, защото освен представянето на много доказани исторически факти, тя излага и хипотези, които карат всеки мислещ човек да си зададе поредица от въпроси. Лентата показва и всички пет църкви от Ивановската света обител, където има живопис, както и единственият скален скрипторий на Балканите. Тук е и следващото предизвикателство към зрителите. Предполага се, че Свети Йоаким е бил около 30 години монах на Атон, където е усвоил на много високо ниво гръцки език. Известен факт е, че не се знае къде са преведени или преписани около 30% от книгите в ранния 13 век. Поради тази причина се прокрадва и тезата, че е възможно именно в Ивановския скален манастир да са преведени Лондонското „Четириевангелие“, Ватиканския препис на Манасиевата „Хроника“ и други средновековни произведения.

Във филма са представени мненията на основни специалисти, като проф. Пламен Павлов, проф. Николай Ненов, доц. Коста Хаджиев и Албена Мазовска. Лентата съдържа и кадри от уникалната литургия на 18 януари 2022-а в скалния храм „Преображение Христово“, която е първата в манастира след близо половин хилядолетие.

Прожекции на филма ще се извършват и в Иваново. В днешното събитие участваха и представители на Областна администрация – Русе.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X