https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноПредставят в парламента Ивановските скални църкви

Представят в парламента Ивановските скални църкви

Изложба, посветена на 800-годишнината от създаването на скалния манастир-лавра „Св. Архангел Михаил“, известен като Ивановските скални църкви ще бъде показана в Клуба на народния представител в българския парламент. Официалното откриване ще бъде тази сряда от 11.30 часа, като на него се предвижда да присъстват областния управител на Русе Анатоли Станев, представители на местната и държавна власт, както и народни представители.

Събитието се осъществява с подкрепата на Народното събрание, Областна администрация – Русе, Регионалния исторически музей и Организационния комитет по случай отбелязването на юбилея.

Експозицията представя текст, снимки и схеми, като включва общо 15 постера. Тя разкрива историята на манастира в периода XIII-XV век. Специален акцент е поставен върху личността на създателя на обителта Св. патриарх Йоаким I. Детайлно са разгледани и стенописите, връзките на манастира с българския царски двор, ктиторски сцени, както и мястото му като духовно и културно средище. Очакванията са изложбата да остане около седмица в Народното събрание. Досега тя бе в Държавния културен институт към Министерството на външните работи.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X