https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщиниИвановоПолската TVP засне филм за Ивановските скални църкви

Полската TVP засне филм за Ивановските скални църкви

Полската национална телевизия (TVP) записа филмова продукция, посветена на културното наследство в долината на река Русенски Лом, съобщиха от Регионалния исторически музей в Русе.

Привлечени от старините в региона, телевизионният екип се обърна към Регионалния музей, за да се поставят акценти върху конкретни обекти.

Екипът посети Археологическия резерват „Ивановски скални църкви“, където се запозна с великолепните фрески. Важни елементи от разказа са персонажите, обвързани с обителите в скалите. Сред тях са Патриарх Йоаким, основател на скалните църкви, българските царе – Йоан Асен ІІ, Йоан Александър, цар Георги Тертер, както и българските царици – влахинята Теодора и еврейката Теодора.

В продукцията участваха уредника д-р Искрен Великов и екскурзовода Валентин Босев. През последните години все повече се засилва интереса на Полша към България, българското културно наследство и по-специално към долината на река Русенски Лом и по Долен Дунав.

Филмът ще бъде излъчен по TVP тази неделя и ще разкаже историята на Ивановски скални църкви, а материалът е заснет от румънския екип на Олимпиу Георгиу от Букурещ, по договор с Полската национална телевизия.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X