https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияХристо Иванов предложи обединяване около премиер-технократ до влизане в Еврозоната

Христо Иванов предложи обединяване около премиер-технократ до влизане в Еврозоната

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов заговори за по-широк диалог при съставянето на евентуално следващо мнозинство в НС. Той гостува в предаването на bTV “Лице в лице” минути след като Асен Василев върна мандата за нов кабинет на президента Радев.

Христо Иванов предложи обединение около премиер от технократски тип до 1 ануари 2024 г. – датата за присъединяване към Еврозоната. Според него правителство с такъв министър-председател и отдръпнати партии, без участие на знаковите им политически лица, може да преведе страната през следващите година и половина.

“Мога да разговарям и с Тошко Йорданов, и със Слави Трифонов”, заяви Христо Иванов, като илюстрация за важността на диалога, но добави, че за подкрепа от ГЕРБ все още е рано да се говори, защото партията не се е променила.

“Страната ни няма време за още едни избори”, категоричен бе Иванов и добави: “Ако погледнем чисто партийно, вероятно за всички нас е по добре. Социологията показва нарастваща подкрепа и за нас, и за ПП, и за БСП. Но страната няма време”.

Той допълни, че страната ни има реална възможност да направи крачка към приемането на еврото и Шенген. “Това е периодът, в който трябва да стартираме усвояването на Плана за възстановяване, да се справим с инфлацията и енергийната криза”, каза още Иванов.

Съпредседателят на ДБ обясни, че ако третият мандат отиде при тях, “първо ще се направи една декларация, която да установи в НС дали има подкрепа за националните приоритети. И чак тогава ДБ ще се опита да състави кабинет”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X