https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияРадев разпуска парламента на 2 август, насрочва изборите за 2 октомври

Радев разпуска парламента на 2 август, насрочва изборите за 2 октомври

Радев разпуска парламента на 2 август, насрочва изборите за 2 октомври

ИБ на БСП заседава и в изпълнение на Конституцията утре ще предложим на Националния съвет два варианта за действие. Те ще бъдат с хоризонт в петък. Тогава и двата варианта ще бъдат предложени и решени”, каза по-рано Георги Свиленски

Президентът Румен Радев ще разпусне парламента на 2 август и ще насрочи извънредните парламентарни избори за 2 октомври, предава Епицентър.БГ.

Новината идва, след като по-рано днес Изпълнителното бюро на БСП реши третият мандат да бъде задържан до петък и това ще бъде предложено като решение във вторник на Националния съвет.

Ще задържим мандата до петък. Ще предложим два варианта за изход, заяви зам.-председателят на БСП и председател на ПГ на левицата Георги Свиленски, който излезе пред журналисти по време на засесанието на ИБ на БС.

На Националния съвет утре ще бъдат предложени два варианта за гласуване в съответствие с Конституцията и с хоризонт – петък. Той не пожела да уточни какви са тези два варианта.

“Изпълнителното бюро на БСП в момента заседава и в изпълнение на конституцията утре ще предложим на националния съвет два варианта за действие. Те ще бъдат с хоризонт в петък. Тогава и двата варианта ще бъдат предложени и решени “, каза Свиленски

Нито конституцията, нито тълкувателното решение 20 на КС по нея от 1992 година посочват с колко време разполага третият мандатоносител, за да посочи кандидат за премиер. Пише само, че след като бъде определен, номинираният за министър-председател има седем дни да предложи правителство или да върне мандата неизпълнен.

Заседанието на Изпълнителното бюро беше свикано от лидера на партията Корнелия Нинова.

Каквото и да обсъжда Изпълнителното бюро, това няма да е окончателното решение. Бюрото ще изработи предложение, което утре ще бъде гласуване на Национален съвет.

На проведения вчера лидерски Коалиционен съвет партньорите са обсъдили управленската програма, хода на преговорите и са решили да дадат възможност на мандатоносителя – БСП – да прецени как ще постъпи.

Пред журналистите снощи застана само съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов, за да съобщи, че и той смята, че вървим към предсрочни избори, но все пак имало слаба надежда за още депутати от “Има такъв народ” да се разграничат от лидера си.

Управляващите в оставка не виждат особен проблем да се задържи мандатът по-продължително време. В своя подкрепа те сочат съществуващите прецеденти в това отношение – преговорите за правителствата на Любен Беров и Сергей Станишев. От БСП напомнят, че миналата година задържаха мандата около две седмици.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X