https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораТеодор Цветков: Щом нещо е попаднало в съзнанието ви, значи е възможно,...

Теодор Цветков: Щом нещо е попаднало в съзнанието ви, значи е възможно, просто трябва да повярвате

Няма лесно и никога няма да има, трябва да отстояваш позицията си и да не слушаш никого дали нещо е възможно, или не. Щом нещо е попаднало в съзнанието ви, значи е възможно, просто трябва да повярвате и вие, след това да накарате и някакви други хора да повярват във вас. Това каза в интервю за БГНЕС Теодор Цветков, който плува в продължение на 71 часа в езерото в Лесопарка „Липник“ край Русе и подобри рекорд на Гинес.

Идеята на Теодор да плува в продължение на 72 часа се е родила много отдавна, а успехът му е посветен на семейството и екипа му, на спонсорите и приятелите. „Това беше главната цел и трябваше да покажем на хората, че няма невъзможни неща, за да може повече хора да повярват, че мога да преплувам Черно море“, заяви той.

В крайна сметка обаче Теодор плува 71 часа, тъй като има гръмотевична буря и лекарите преценяват, че не е безопасно за неговото здраве да остане в езерото. „Шансът да ме удари гръмотевица беше много голям, така че взех правилно решение. Не съжалявам, че съм излязъл на 71-я час“, подчерта той и допълни, че в последните часове е бил в много добра кондиция. Теодор сподели, че първите 7 часа са били най-трудни, тъй като са били и през нощта, което още повече го е затруднявало. „През светлата част на деня се чувствах много добре и мисля, че можех да издържа 72 часа, но съм горд с екипа си, че постигнахме 71 часа, което си е голямо постижение. Правилните хора ще го оценят“, сподели той.

Самата подготовка по думите му е била едно от най-трудните неща. Първо, е имал два подготвителни месеца с не много големи натоварвания, като е правил по две тренировки на ден в басейна. След това се е отдал изцяло на физическа активност. „Последните четири месеца преди самото събитие изготвих сам план за тренировки и започнах да тренирам плуване, като мисля, че съм минал около 1500 километра за тези четири месеца“, съобщи Теодор. През последните два месеца от подготовката той е ставал всяка сутрин в 4 часа и е тренирал по два пъти на ден, като всеки ден е ходил на рехабилитация. „Почивах максимум един или два дни, в зависимост от това как се чувствам“, уточни Теодор.

На въпроса дали е имал моменти по време на плуването, в които е искал да се откаже, той отговори, че няма как да не ти мине през ума подобна мисъл. „Първите 7 часа бяха най-гадни, защото получих и крампа, имах възпаление, заболяха ме раменете. Две седмици преди самото събитие намалих драстично тренировките общо взето, защото се контузих и едва успяха да ми върнат рамото в кондиция и, както се казва, стиснах зъби и успях да плувам 71 часа. Успях да издържа и най-вече благодарение на екипа ми“, сподели Теодор.

Той съобщи, че по време на плуването в езерото е приемал през 30 минути въглехидрати и електролити. „Пиеш и веднага тръгваш, защото не можеш да спреш. Можеш да спреш, но не е хубаво да спираш, защото ще настинеш“, каза още плувецът и допълни, че през трите дни във водата е ял на всеки 12 часа шепа ориз, тортиля с авокадо, шунка, кашкавал и Келтска сол. „Когато през другото време огладнея, ми даваха ядки, фурми и протеинови барчета. И последният ден вместо въглехидрати и електролити, ми даваха да пия крем супа“, допълни Теодор.

Постижението му все още официално не е вписано в „Световните рекорди на Гинес“ и мъжът изрази надежда това да се случи възможно най-скоро. И тъй като това е вторият му рекорд, той подчерта, че за да бъде официално обявен е била нужна една година. В момента все още се чака обработката на данните от GPS-ите, каза той и обяви, че не се бори само за рекорда, а да стане плувец в открити води на годината в целия свят.

Представители на „Световните рекорди на Гинес“ обаче не са присъствали. „За да присъстват техни представители, трябва да платим една голяма сума, около 20 000 лева, и това не са само разходите, има и други – самолетни билети, храна, настаняване и наистина си е голям ангажимент, за да има представители“, обясни Теодор.

Следваща му екстремна цел е, след прекратяване на войната на Русия в Украйна, да преплува Черно море, както и да намери сигурни спонсори, които да поемат разходите, тъй като те никак не са малко. „Около 70 000 до 90 000 евро е наемането на самата лодка и ще има и други разходи за подготовката, за наемане на моя екипаж, защото пак си е сериозно начинание два месеца във водата без почивка и никой не го е правил досега“, заяви Теодор. По думите му България трябва да оцени това, което той прави, както би се случило в някоя друга страна.

На въпрос какво го мотивира да продължава да се занимава с благотворителни инициативи и да се впуска в екстремни преживявания, за да изпита волята си, Теодор Цветков сподели, че го прави заради себе си, заради приятелите и семейството си, но най-вече за бъдещите поколения, за да им покаже, че няма нищо лесно, но стига да искаш, можеш да постигнеш всичко, независимо какво ти казват хората. „Не винаги ще се намери човек, който да вярва в теб. Има нужда само един човек да повярва, това си ти. Просто другите ще повярват, когато им покажеш на какво си способен. И това ме мотивира и най-вече бъдещите поколения, искам да направя света едно по-добро място за живеене“, категоричен е той.

За пет години Теодор и брат му Валентин са помогнали на много хора, фондации и организации, а целта им е да направят света по-добро място, като накарат хората да осъзнаят, че не всичко е пари.

Той отправи послание към всички хора: „Утрешният ден е ново начало за надежда. Не трябва да се отказвате. Винаги трябва да знаете, че ако направите още една крачка, може би там ще е следващата ви цел и надежда. Просто не трябва да се отказвате, това е най-важното нещо, което бих ви казал.“

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X