https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаИзбори 2023Драгомир Драганов: Постигнал съм личния успех, време е да работя за обществото

Драгомир Драганов: Постигнал съм личния успех, време е да работя за обществото

Драгомир Дамянов Драганов е роден през 1958 г. в  Бяла. Висшето си образование завършва в Икономическия университет във  Варна – “Управление на промишлеността”, магистър. Член е на СДС от 1990 г., областен председател на СДС от 2015 г. и член на НИС от 2006 г. Бил е заместник-кмет и изпълняващ длъжността кмет на община Бяла в периода от 1990 г. до 1995 г. От 2003 г. до 2007 г. е общински съветник в Община Две могили, а от 2007 г. до 2011 г. – кмет на общината. От 2019 г. до избирането му за депутат в 48-то НС е бил общински съветник в Две могили.

Успешен мениджър и предприемач в частния бизнес с утвърден дългогодишен опит в областта на текстилната индустрия, хотелиерството и ресторантьорството, зали за спорт и здраве. Бил е президент на ФК “Бенковски” – Бяла и ФК “Филип Тотю” – Две могили, както и член на управителния съвет на ФК “Дунав” – Русе. Женен,  с две деца и двама внуци. Депутат от коалиция ГЕРБ-СДС в 48-ото Народно събрание.

– Как преценявате хода на кампанията и какво очакват хората от политиците в новия парламент?

– Няма как да не се отрази фактът, че за пети път в продължение на две години се явяваме на избори. Голяма част от различните политически субекти на русенски терен смениха водачите на листите си, те не са от региона, а са външни хора, които не познават проблемите му и нямат решения за тях. Това още повече отдалечава избирателя от урните, защото тези лица може да са разпознаваеми в публичното пространство, но хората ги познават от телевизора, така да се каже, няма как да са сигурни, че обещанията им ще бъдат изпълнени.

– Как работи коалицията с ГЕРБ, успявате ли като по-малък партньор да прокарате свои идеи и свои решения, да защитите това, което вие искате и  обещавате?

– В предишната кампания заявих, че ще ангажирам цялата парламентарна група на ГЕРБ-СДС с проблемите на Русе и региона, както и на Североизточна България, защото знаем, че съотношението на инвестициите за Северна и Южна България е 30% към 70%. А това е съществено важно за развитието, защото както виждате, населението в Северна България и това се отразява дори на парламентарните мандати – Русе, Добрич, Плевен и Монтана ще имат с 1 депутат по-малко. Писахте, че “Делта текстил” напуска Русе и мести производството в Турция – това е загуба на 500 работни места. Нужно е да се изгради гръбнак на малкия и среден бизнес и държавата да обърне още по-голямо внимание именно на този бизнес, защото там са работните места, там са инвестициите, там е заетостта. Там се създава средната класа, която е изключително важна за развитието на демокрацията.

– Вие сте с опит и в политиката, и в бизнеса. Как виждате изхода от сегашната ситуация – инфлация, високи цени особено на храните. Какво мислите за идеите за таван на цените или на надценките?

– Виждаме, че много от големите търговски вериги внасят евтини хранителни продукти, чиято себестойност е много по-ниска от произведените в България. Това ограничава родното производство, то става неконкурентоспособно и ограничителните мерки, които предлага служебното правителство, няма как да бъдат реализирани. Ако се сложи таван на цените или надценките, това ще убие малките хранителни магазини. Ако един такъв магазин със 100 стоки трябва да направи ограничение на 50 от тях, много бързо ще фалира. Това не е пазарна икономика. Трябва да засилим производството на тези стоки и да увеличим потреблението, като се създаде прецизен механизъм за подпомагане и на хората, и на бизнеса. Защото не е необходимо да получават енергийни помощи например и големи фирми, като “Лукойл” или енергийните дружества, които правят свръхпечалби.

– Как степенувате проблемите на Русе и областта и какви са перспективите за решаването им?

– Първият основен проблем на Русе е транспортният проблем, задръстването на пътния поток към изхода към Румъния. Съвсем ясна е неотложата нужда от магистрала Русе-Велико Търново. Но трябва и нов мост над Дунав, особено след влизането ни в Шенген. Вече коментирахме инвестициите – нужни са нови работни места и то не на минимална работна заплата. Трябват високопроизводителни дейности, които да ангажират голяма част от младите хора, за да могат те да остават тук. Имал съм няколко срещи с Асоциацията на малкия и среден бизнес за подпомагането точно на този сегмент в икономиката на областта, ще продължа в тази посока, за да се създаде устойчива средна класа.

– Имате поглед от всички страни, може ли да се каже, че вниманието на политици и на управляващи по принцип е съсредоточено повече в Русе, отколкото в малките общини в областта – има ли такъв проблем?

– Специално за тези политически сили, които по една или друга причина имат водачи от друго място, основно разчитат на избирателите в областния град. Аз съм от региона, въпреки че си живея в Русе и познавам до болка проблемите на малките общини, защото съм бил и кмет на две малки общини – Бяла и Две могили. Познавам и транспортния проблем, и проблема в сферата на здравеопазването, и в сферата на социалната политика. Голяма част от населените места нямат осигурен транспорт и хората са принудени да наемат частни коли, за да могат да отидат да си купят лекарства, да отидат до болницата… А здравеопазването и социалните услуги трябва да бъдат достъпни във всички населени места, така че хората от най-малкото село да имат възможностите на тези от общинския център и от областния град. Защото хората са еднакви и нуждите им са еднакви.

– Имате един мандат в парламента, как народният представител може да бъде действително полезен за избирателя си за конкретни местни проблеми?

– Ще дам пример – поех ангажимент в новия бюджет, който ще бъде приет от 49-то Народно събрание да има целеви средства за бул. “България” – да се осигурят съдове за смет, отбивки за тировете, удобства ша шофьорите. Това ще подобри и екологията, и безопасността на движението, и нормалното придвижване на гражданите и на обслужващия местния бизнес транспорт. Но тези средства да са целеви, да се харчат само за това, а не да влизат в общинския бюджет на Русе и тук да се решава за какво да се ползват. Още нещо конкретно – да се направи такава транспортна схема, че да няма населено място без обществен транспорт. Има такъв механизъм, превозвачите могат да бъдат компенсирани за малкия брой пътници и това може да бъде направено от държавата, но трябва да са активни и общините.

– Има ли други посоки, върху ще съсредоточите усилията си при влизане в парламента?

– Посоките са много, но сега най-важното е едно – до направим усилия и да смекчим тези червени линии между егото на политическите лидери. Да съставим  евроатлантическо мнозинство, което да излъчи стабилно правителство и да се занимава с реалните проблеми на хората, а не да се решават политическите ребуси на отделните лидери. Това е важно и ние ще направим всички възможни усилия, както и в 48-я парламент, да има такова правителство. Надяваме се и останалите политически субекти – тези, които истински милеят за България, да се обединят за съставяне на правителство с по-дълъг хоризонт, който да работи за решаване на проблемите, а те са много.

– Влязохте в парламента с преференции, на какво се дължеше този успех и какво е необходимо, за да се повтори?

– Лесно е да се успее първият път, но е трудно да се затвърди успехът. Призовавам моите избиратели да гласуват електронно и преференции, защото те са важни. Аз съм на 5-а позиция и за да изпреваря останалите колеги, трябва да имам силен преференциален вот. Разпознаваема личност съм, от 1989 г. съм в сферата на политиката като общински съветник, като заместник-кмет, като кмет на две общини, не съм си променял убежденията и се надявам хората да са оценили, че всичко, което съм направил, го правя за региона и ще продължа да го правя. Това вероятно е една от последните ми предизборни кампании, защото всеки политик трябва да знае кога да се оттегли. Постигнал съм личния успех, време е да работя за обществото. Сентенцията на един от моите немски партньори е, че за да работиш за обществото, трябва първо да си решил всички свои семейни и приятелски проблеми. Младите хора в политиката са важни, но ако първото ти работно място е депутат в парламента… Трябва да имаш житейски и професионален опит и да имаш компетентност, за да можеш да решаваш проблемите на обществото, които са крайно тежки и изискват ежедневни решения. Няма как един младеж с малък опит да ги решава и затова законодателството ни куца много. Така че призовавам нашите симпатизанти, които предпочитат мен, да гласуват както предишния път.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X