https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаИзбори 2023Ивалинка Цанкова пред Ruse.news: Имаше остра реакция за Иван Иванов, но социалистите...

Ивалинка Цанкова пред Ruse.news: Имаше остра реакция за Иван Иванов, но социалистите в Русе го приеха добре

Ивалинка Цанкова е инженер агроном, експерт в сферата на земеделието. Тя е собственик и ръководител на семеен земеделски бизнес за производство на лозов посадъчен материал. С дългогодишен политически опит, тя е Общински председател на БСП в с. Иваново, където е и общински съветник. Ивалинка Цанкова е втора в русенската листа на “БСП за България”.

-Каква беше предизборната кампания за БСП в Русе? Виждаме огромна апатия у хората.

-Кампанията при нас премина спокойно. Хората са обезверени и не искат да гласуват. Много е трудно да ги накараш да гласуват след толкова много избори, дори с нашата социална политика, която е в полза на пенсионерите. Направено беше повече, отколкото в мандата на ГЕРБ, но хората са обезверени, голямата инфлация също ги стресира, но в последните дни усещам приповдигнато настроение. Например хората в Ценово ни приеха много приятелски, много радушно.

-По-трудно ли беше да влезете в кампания след като сте били част от управлението на страната, отколкото след период на опозиция?

-Аз винаги участвам в битки, не се страхувам. От 2008 година участвам. На мен лично не ми беше трудно да вляза в тази кампания, но след направеното от нашите министри сме едни достойни кандидати за новите избори, тъй като гарантирахме, че можем да работим, постигнаха се резултати. Хората би трябвало да ни имат доверие.

-Успяхте ли да убедите избирателите, че именно БСП прокара безплатните детски градини и по-високите пенсии? Виждаме как от “Продължаваме промяната” си преписаха тези заслуги и се изтъкват с тях.

-Да, успяхме. Хората усещат кой казва истината. По време на избори всеки си преписва хубавите неща. Никой не казва, че е спънал някои решения.

-Преди малко споменахте министрите на БСП. Един от тях е водач на листата ви в Русе. Как беше приет Иван Иванов от местната структура?

-Много добре. Даже на срещата ни земеделските производители премина в много добър диалог, научи много неща, но и извади от кухнята информация, която ние не знаехме. Той се приема добре като водач на листата.

-Не попречи ли това, че е парашутист и няма допирни точки с Русе?

-Не, може би не го познавахме в началото, имаше остра реакция, но след срещите с него го приехме добре. Той е много диалогичен, с много добра визия за земеделието. Мисля че се прие много добре.

-Как ще коментирате информацията, че социалистите в Русе неофициално ще подкрепят “Български възход”, а не БСП заради водача?

-Не мисля. Твърдият електорат ще гласува за БСП. Това е сложното в момента да обединим тези, които ни харесват, да запазим тяхното доверие към нас. В разговори не съм усетила такова настроение, че ще ги подкрепят, по-скоро има едно разочарование към тях, но е възможно да си имат вътрешна нагласа. Не мисля, че това ще ни изиграе лоша шега на нас.

-Първите двама в листата ви имате тясна експертиза, свързана със земеделието. Очаквате ли категорична подкрепа от хората в бранша?

-Да, помагали сме, били сме заедно с тях, аз като местен човек съм по-позната, контакта с г-н Иванов беше сега, но определено се прие добре от земеделците. Дори съжаляват, че не са имали контакт с него за малкото време, през което той беше министър.

-БСП отстъпваше в подкрепата си миналата година на всеки следващ вот. Какъв резултат очаквате на тези избори? Очаквате ли изобщо мандат от Русе?

-Аз лично мисля, че ще имаме един мандат. Дано не съм добър пророк, защото все пак съм втора в листата и би трябвало да се надявам да имаме двама. Разбира се, битката си е битка. По-добрият може да измести втория или третия. Това са честни избори спрямо нас. Трудно ми е да прогнозирам, но ниската избирателната активност ще изиграе лоша шега.

-За партиите като БСП?

-Да.

Иван Иванов ще остъпи ли в полза на вас, ако получите мандат и в Русе, и в Шумен?

-Не сме водили такива разговори. В момента нашата цел е да спечелим изборите в Шумен и тук. Да се представим с един достоен резултат. Падението на резултатите от 17 000 на 5000 гласа…

-Около 7800 гласа получихте на последните избори.

-Да, това наистина е много критично и трябва да се замислим. Има причина подкрепата да пада толкова много. Трябва да намерим къде е вината.

-Индиректно споменахте преференциите. Водите ли лична кампания, с която да изместите водача?

-Не, хората ни познават, ще гласуват. Водачът няма как да бъде изместен по принцип. Ние трябва да бъдем достойни кандидати, преференциите показват именно това – дали си разпознаваем, доказваш как си работил във времето и дали заслужаваш доверие. На първите избори имах 850, след това 650 преференции, на третите избори не участвах. Хората трябва да ни познават.

-В момента сте общински съветник в Иваново. Казвате, че ще работите за развитието на малките населени места. Как като народен представител ще го направите?

– Русе е разкопан, но има ВиК програма, която ще бъде изпълнена и се прави, а малките населени места за такива неща могат само да сънуват. Преди много години бяха измислени проекти, с които да се финансира изграждане на ВиК в населени места с 2000 души, след това всичко замря. Трябва да направим тези места добри за живеене, защото там липсва здравеопазване, добра инфраструктура, образование. Трябва да се съсредоточим към малките общини, да бъдат финансирани по проекти и програми и да станат привлекателни места за живеене. Хората започнаха да се връщат към тях. Точно тези три фактора играят роля, защото хората искат децата им да учат в големия град, липсата на лекари в населените места и най-вече инфраструктурата са проблемни. Нека децата да учат в областния център, да има хубави пътища, по които да пътуват. Нещата да станат полезни и за големия град, и за малките населени места.

-Кои ще бъдат първите неща, които ще направите, ако бъдете избрана за народен представител?

-Честно казано никога не съм си задавала това като въпрос.

-А виждате ли се като народен представител след няколко дни?

-Нека не изпреварваме резултатите.

-Защо русенци трябва да ви подкрепят?

-Живея и в Русе, и в Мечка. Имам две населени места. В града съм повече от 20 години. Хората ме познават, знаят как работя, била съм преподавател в Земеделския колеж. Доверие се печели, доверие се и губи. Ще видим резултатите.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X