https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияЩе получи ли подкрепа предложението на Борисов за кабинет

Ще получи ли подкрепа предложението на Борисов за кабинет

ГЕРБ може да поеме риска и отговорността да състави правителство на малцинството и да си гарантира подкрепа от „Продължаваме Промяната” и „Демократична България” по евроатлантическите теми. Такава теза изрази в студиото на „Здравей, България” журналистът Петко Георгиев.

Относно коментара на лидера на партията Бойко Борисов, че е готов на всякакви компромиси, за да има кабинет, той каза: „Не смятам, че има сериозна оферта на масата. Истинският въпрос е дали това е начало на нова предизборна кампания, или е извинение за съставяне на правителство с политически партии като ДПС и „Български възход”, смята Георгиев.

Според социолога Евелина Славкова от „Продължаваме Промяната” са дали отговор на подобни бъдещи предложения още в нощта на изборите. „Те продължиха с кампанийното говорене, казвайки „ГЕРБ и ДПС да направят своята коалиция”. Част от същността и структурирането на тази партия е именно анти-ГЕРБ говоренето”, е нейното мнение.

Относно самото предложение на ГЕРБ, Славкова смята, че отказът на ПП може да не е толкова деликатен, защото от формацията ясно са заявили каква ще е позицията им. „Не съм склонна да вярвам, че ГЕРБ ще поемат риск с правителство на малцинството. Защото ще им се наложи да управляват в тежка ситуация”, добави политологът. Тя смята, че предсрочни избори са най-вероятният сценарий.

Бившият председател на Комисията по досиетата и бивш депутат Методи Андреев смята, че поведението на Борисов е било на човек, който владее положението и иска да изпере биографията си, да „рециклира” себе си и да свали определението „токсичен”. „Борисов в момента играе на оцеляване. Той е цар на сценките. Ще се покаже като спасител на нацията. Всъщност, неговата цел е да се спаси. Който и да бъде назначен от ГЕРБ, ще козирува на Борисов. Той не излиза от политиката, знае, че не може да стане премиер”, е неговото мнение.

Той допълни, че ако се състави правителство, то ще бъде някаква „абракадабра” или нещо „шменти капели”, което ще е закърпено положение, за да се изкара до местните избори. „Борисов разбира, че номенклатурата, която държи ГЕРБ на власт, по подобие на онази от БКП, се крепи на местните кметове”, добави Андреев.

В момента се води борба за политическо лидерство, смята политологът проф. Росен Стоянов. „Имахме и още едно паралелно предложение от Христо Иванов, който промотира опцията президентът да събере всички около масата на Консултативен съвет и там да бъдат решени приоритетите на парламента. От дясното има предложение левият президент да лидира процеса”, уточни той.

Проф. Стоянов подчерта, че не определя действията на Борисов като самостоятелна оферта, а като контраигра на други паралелни предложения за решаване на кризата. „Борисов е много интуитивен в тази посока”, уточни още той.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X