https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоВ Русе започна най-големият музеен форум в страната

В Русе започна най-големият музеен форум в страната

От 20 до 22 октомври Русе се провежда поредното издание на най-големия музеен форум в България – Панаир на музейните изложби. Той събира на едно място директори, пиари, куратори и специалисти, работещи в сферата на музеите, наследствата, мобилността на колекциите и културните сътрудничества от България и чужбина.

Приветствие към гостите отправи директорът на Регионалния исторически музей – Русе проф. Николай Ненов и зам.-кметът на Община Русе Енчо Енчев. Той пожела ползотворна работа на участниците и изрази задоволството си, че в национален мащаб именно русенският екип инициира дебата за модерната интерпретация на наследството, мобилността на музейните колекции, брандирането на културните продукти и публичните комуникации на културните събития.

Работните панели в рамките на събитието разискват в отворена форма въпроси, свързани със съвременните аспекти на развитието на музеологията – интерпретация на наследството, конструиране на музейно повествование, предмети и истории, съучастие на публиките, активно включване и пълноценно преживяване, оживяване на експозиционните пространства, създаване на виртуални и добавени реалности, сътрудничество с различни жанрове на изкуството.

В рамките на форума ще бъдат представени пътуващи експозиции на български музеи, създадени през последните две години. Ще се раздадат и традиционните награди за проект на самостоятелна или съвместна мобилна изложба – конкурс, иницииран от Министерство на културата, Община Русе и Регионален исторически музей – Русе. Във всяка от категориите има награда за институция и за автор на концепция. Наградите включват почетен диплом и парична сума.

Организатори на Панаира на музейните изложби са Министерство на културата и Регионален исторически музей – Русе със съдействието на Община Русе и в партньорство с Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО – София, Асоциация на Клубовете Приятели на музея, Сдружение “Български музеи” и Фондация “Америка за България”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X