https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоИвановските скални църкви – тайнство от Средновековието!

Ивановските скални църкви – тайнство от Средновековието!

Поломието завладява туриста не само с природните си красоти, а и с историческото наследство, оставено от монасите в скалната твърд през Средновековието. Ще се изненадате, че в равнината има такова място – уж трябва да е плоско като тепсия, а по поречието на река Русенски Лом и притоците ѝ погледът ви се удря във високи отвесни скали. Някога през мрачното Средновековие монасите търсели точно такива непристъпни места – в скалите далеч от селищата, но по-близо до Бога.

Така е основан и скалният манастир лавра „Свети Архангел Михаил“, известен като Ивановските скални църкви, пише “Телеграф”.

Националният археологически резерват е включен през 1979 г. в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Всяка година го посещават хиляди туристи от страната и чужбина и ако вие все още не сторили това, включете го в плановете си за лятото. Една среща със средновековното църковно изкуство със сигурност ще ви обогати. От началото на април до късна есен обектът е отворен за посещения всеки ден. Намира се на около четири километра от русенското село Иваново, а дотам може да се стигне с железопътен или автомобилен транспорт.

Успение

Манастирът се състои от няколко комплекса, които сега са наречени Белберницата, Затрупаната църква, Кръщалнята, Господев дол, Съборената църква и Църквата. Основан е през 20-те години на XIII век от монаха Йоаким, станал по-късно първи търновски патриарх. Православната църква почита свети Йоаким I на 18 януари, защото на тази дата през 1246 г. е неговото успение. От житието на светеца се разбира, че той е живял в Света гора (Атон), скалните манастири по поречието на Русенски Лом и столицата Търново. Йоаким е духовен наставник на българския цар Иван Асен II и с неговата подкрепа поставя основите на скалния манастир.

Килии

Монасите издълбавали естествените скални ниши и ги превръщали в килии, параклиси и църкви. В разцвета си религиозният комплекс имал около 40 храма и около 300 килии и други помещения. Обитателите на манастира измазвали скалата и изписвали това място с бои. Времето е заличило голяма част от църковната живопис, но и тази, която е оцеляла, е едно забележително културно и историческо наследство от далечните векове. Най-добре запазените храмови стенописи на библейски сцени и събития са в църквата „Света Богородица“, която е и най-много посещавана.

От лятото на 2021 г. достъпен е и скалният комплекс Затрупаната църква, който се намира между Белберницата и Кръщалнята. Регионалният исторически музей в Русе организира периодични турове до Затрупаната църква, където посетителите могат да видят параклиса „Свети Архангел Михаил“, чийто таван е съборен. При падането на голям скален блок е запълнен почти целият обем на помещението, откъдето идва и названието на обекта. Преди около 40 години при разчистване и оглед на Затрупаната църква консерваторите Дживджанови забелязали, че по падналите късове има стенописни фрагменти. За да ги предпазят от унищожение, те извършили изрязване на каменната основа, а парчетата са съхранени.

Графити

По скалите има много запазени графити, от които най-известният е на Иво Граматик. Това е най-дългият запазен надпис в скалите по Поломието. Той е триредов, има летописен характер и дава ценна информация за смъртта на цар Георги Тертер: „Аз, Иво Граматик, писах тези слова… когато погина цар Георги“.

В средата на XIV век манастирът лавра е център на исихазма. Монасите исихасти търсели единение с Бога и земният им път минавал в мълчание, пост и молитви. Религиозният комплекс започнал постепенно да запада след падането на България под османска власт.

Сензационна хипотеза за „Черквата“

Сензационна хипотеза представи неотдавна в Русе иконографът д-р Александър Стойков. Според него е възможно в Черквата в Ивановските скални църкви да е била съхранявана една от най-ценните християнски реликви – хитонът на Христос. В евангелския разказ преди разпъването на кръста Христос е бил облечен с туника и хитон. Пазачите си разделили туниката, а за хитона хвърлили жребий.

Изследвайки храмовата живопис в продължение на години, иконографът стига до извода, че част от дрехата на Христос е възможно да е била в Ивановските скални църкви. Д-р Стойков прави реконструкция на сцените, тъй като от фреските е оцеляла съвсем малка част, и забелязва някои особености. Една от сцените върху скалите е разчетена от предишни изследователи като „Бичуването на Христос“, но според него тя изобразява подялбата на Христовите дрехи, тъй като войниците не бичуват Христос, а са обърнати с гръб към него – войникът вдясно се е навел и най-вероятно разсича туниката, а този вляво сгъва хитона. Прави му впечатление, че тази рядко изобразявана сцена тук е с големи размери и това може да е свързано единствено със съдържанието на западната апсида – реликвата. От VIII век съществувало църковно правило, което задължавало всяка реликва да бъде обозначавана с надпис или изображение. Освен това сцената „Възнесението на Христос“ тук е изрисувана на западната стена на наоса, когато обикновено се позиционира на източната, и за да съществува такава ротация, е имало силен мотив, който може да е свързан с една много ценна реликва, смята д-р Стойков.

Върху тези и други аргументи той изгражда хипотеза, че в Черквата е била съхранявана голяма християнска светиня – част от хитона, който е бил свален от Христос, преди да бъде разпънат на кръста. Предположението му е, че реликвата е била дадена в Никея на св. Йоаким – основателя на Ивановския скален манастир, като сакрален дар, имащ предназначение да съпътства обръщането на България към православието.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X