https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългария"Продължаваме промяната" питат Гешев защо за САЩ той е заплаха

“Продължаваме промяната” питат Гешев защо за САЩ той е заплаха

Главният прокурор Иван Гешев трябва да обясни защо според щатския конгресмен Уорън Дейвидсън действията и бездействията на българската прокуратура застрашават сигурността на НАТО и Европа. Това поискаха от “Продължаваме промяната”, които съобщиха, че са изпратили писма до Висшия съдебен съвет и главния прокурор.

В писмото на конгресмена до финансовия министър на САЩ се казва, че “за българския главен прокурор Иван Гешев има доклади за действия, свързани с корупция, които са от особен интерес”, както и че има “систематични проблеми с неефективните криминални разследвания и отсъствие на независимост в криминалните разследвания, които засягат главния прокурор”. Досега главният прокурор Иван Гешев не е коментирал писмото на американския конгресмен.

От “Продължаваме промяната” искат от съдебния съвет и самия главен прокурор да коментират твърденията на конгресмена заради международния им отзвук.

“Призоваваме прокуратурата да си свърши работата по знаковите корупционни скандали в България, само част от които са случаите Капитан Андреево, магистрала Хемус и други казуси”, пишат още от “Продължаваме промяната”.

В мандата на правителството на Кирил Петков правосъдният министър Надежда Йорданова поиска оставката на Гешев и дори инициира процедура пред съдебния съвет, която завърши неуспешно.

“България е извоювала правото си да бъде пълноправен член на Европейския съюз и НАТО. Недопустимо е българската прокуратура да застрашава позицията на страната ни в международната демократична общност и да пречи на българите да живеят като пълноценни и уважавани граждани на Европа. Ето затова е необходимо парламентът спешно да приеме промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, свързани с механизма за разследване на главния прокурор и подобряване на досъдебното производство. Настояваме и за изменения на Конституцията на Република България за премахване на неограничената власт на главния прокурор (отмяна на чл. 126, ал. 2 от КРБ) и другите необходими промени”, пише още в позицията на “Продължаваме промяната”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X