https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияЯнев: Партиите не затварят вратата за предсрочни избори

Янев: Партиите не затварят вратата за предсрочни избори

Янев: Партиите не затварят вратата за предсрочни избори

„И партиите, и отделните личности се опитват да реализират нещо чрез възможностите, които имат – предстоящия трети мандат, но и не затварят вратата за възможни предсрочни избори”. Това каза в студиото на „Здравей, България” председателят на „Български възход” и бивш служебен премиер Стефан Янев. По думите му обаче трябва да се търсят възможности за съставяне на такъв тип конструкция, която да отговаря на нуждите на хората.

Той нарече промяната в „този тон на конфронтация, с който започна работа 48-ото НС” „нормално политическо говорене” и подчерта, че лидерите на партиите изразяват мнението на самите политически формации. Според него ходът на Бойко Борисов да предложи Христо Иванов за премиер, но след подписване на нов обществен договор, е търсене на взаимодействие, което, по думите му, е основната роля на партиите в Народното събрание.

Бившият служебен премиер подчерта, че участието във властта не е приоритет за БВ. Янев беше категоричен, че партията ще проведе разговори с всички политически формации, които имат готовност да съставят редовен кабинет. „Основната ни задача в момента е да отговорим искаме или не да има редовно правителство. Което е обратната страна на момента дали не мина достатъчно време за кратки парламенти и служебни правителства и до известна степен забавяне на развитието на страната. В последните 2 години по ред причини икономическото развитие е забавено. Поне 2 години ще трябват да се насмогне”, каза още лидерът на „Българския възход”.

Янев заяви готовност за сериозно отношение в случай че третият проучвателен мандат бъде връчен на „Български въход”. „Въпросът е дали бихме използвали по максимално добрия начин, ако мандатът дойде при нас. Казвам да. На България е нужно правителство с хоризонт, с дълго- и средносрочни приоритети. Ако погледнем календара – имаме местни избори наесен, които е добре да се организират от редовно правителство”, коментира той. По думите му ако през 2024 година преминем към еврото, половин година преди и след това страната ни трябва да има редовно правителство.

„По-вероятно изглежда възможността с ГЕРБ, ДПС и БСП да е работеща”, сподели Стефан Янев. „Не мога да говоря от тяхно име. Говорим хипотетично какво би било по-стабилно. ПП дават заявка, че проблемите им са по-дълбоки. Говоря на база видяно от тяхното поведение. Ако в момента първият и вторият мандат са минали по определен сценарий, третият би трябвало да има компромиси”, допълни той.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X