https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългария"Ди Велт": Как бедна България спаси тайно Украйна с оръжие и гориво

“Ди Велт”: Как бедна България спаси тайно Украйна с оръжие и гориво

България е предоставила гориво и съветски оръжия на Украйна в труден момент за армията, но тайно, заради проруски политици в правителството на Кирил Петков.

Това се твърди в разследване на германския вестник “Велт”, за което разказва “Политико (изданието бе купено от “Аксел Шпрингер Груп” през 2021 г.). Оригиналното заглавие в “Ди Велт” е: “Страната, която тайно спаси Украйна”.

В разследването, на базата на разговори с бившия премиер Петков, бившия финансов министър Асен Василев и украинския външен министър Дмитро Кулеба, се твърди, че докато София полагаше усилия да излъчи посланието, че не въоръжава Украйна, заради напрежението в коалицията, зад кулисите България се притекла на помощ, когато не само горивото, а и мунициите от съветски тип привършвали във въоръжените сили на Украйна.

“Около една трета от мунициите”

Според публикацията екипът на Петков е използвал “компании посредници в България и чужбина, за да се отворят маршрути за снабдяване по въздух и суша през Румъния, Унгария и Полша”.

“Оценката ни е, че около една трета от мунициите, от които се нуждаеше украинската армия в началото на войната, идват от България”, казва Петков за “Велт”.

Доставките на дизел се оказват също толкова деликатен въпрос: той е преработен от рафинерията на “Лукойл”. Цитирани са следните думи на Асен Василев:

България стана един от най-големите износители на на дизел за Украйна и на моменти покриваше 40 процента от нуждите на Украйна.

Василев разказва и за среща на Световната банка през пролетта, на която разбрал за проблема от представител на Украйна. В резултат насърчил “Лукойл” да изнася излишното гориво, а реакцията била положителна: служителите осъждали войната. Според него България се нуждае от половината от произвежданото гориво, затова останалото отивало до Украйна – през чужди посредници. Понякога горивото се натоварвало и на влакове.

Обяснява се, че правителството на Украйна потвърждава тази версия на събитията. Самият Кулеба е цитиран като събеседник, според когото страната е в опасност да ѝ свършат боеприпасите миналия април. “Знаехме, че българските складове имат големи количества муниции, необходими, така че президентът (Володимир) Зеленски ме изпрати, за да получа нужния материал”, казва Кулеба за посещението си през пролетта.

Въпросът с мунициите беше “на живот и смърт”, тъй като иначе руснаците щяха да завземат още гладове и села, да “убиват, измъчват и изнасилват” още украинци, казва Кулеба. Спомня си, че Петков му отговорил, че вътрешнополитическата ситуация, пред която е изправен, не е лесна, но ще направи всичко по силите си.

Петков е “на правилната страна на историята”

Твърдението за ролята на Полша се появи и през пролетта в българското публично пространство, а името фигурира косвено в данни на проекта Oryx за доставяни до Украйна български оръжия. В неделя “Блумбърг”, като се позова на тези и други данни, включи български самолети Су-25 в предоставената на Украйна продукция (макар и не директно от България); според Oryx в списъка са и танкове и гаубици, но той изрежда само бойна техника, не и муниции.

Интересно обаче е включването на Унгария, чиято официална политика е да не допуска транзит на оръжия, освен че не ги предоставя на съседна Украйна. Същевременно още през пролетта имаше данни за доставки, преминали и през “неутралната” Сърбия, и през Унгария, без възражения от двете страни.

Украинският първи дипломат казва, че според него не може да се говори за директна военна помощ за Украйна от българското правителство, а по-скоро за възможността “украински компании и компании от НАТО да получат възможността да се снабдят необходимото от български продавачи.”

“Кирил Петков показа почтеност и винаги ще съм му благодарен, че използва всичките си политически умения, за да намери решение”, казва Кулеба. По думите му Петков решил “да бъде на правилната страна на историята и да ни помогне да се защитим от много по-силен враг”.

Публично Петков се стараеше да отхвърля идеята, че България може да се включи във въоръжаването на Украйна предид риска от отпор от “прокремълски политици, включително и такива сред коалиционните му партньори, социалистите” (БСП). В резултат позицията на България по темата изглеждаше като тази на Унгария. Петков и Василев обаче нарушават мълчанието, за да обяснят истинската роля на България, докато опитват да се върнат във властта на следващите избори, разказва “Ди Велт”.

“Българското предложение”

В публикацията се твърди и че Петков заявил на Европейския съвет в Брюксел, че на Зеленски може да му остават под 48 часа живот (думи, цитирани и преди), и че са нужни незабавни тежки решения за санкции, а комисията подкрепила това. Междувременно Василев говорил на среща на финансовите министри за направеното от руснаците в България във Втората световна война, за убийствата на “хиляди несъгласни, професори и свещеници”, и поискал незабавни мерки. За “Ди Велт” участници в срещата потвърждават, че министърът въздействал на делегатите.

Два дни по-късно въпросните мерки бяха приети от Брюксел. В европейските кръгове, според вестника, се наричали “българското предложение”.

По-късно, при посещението на Кулеба, Петков разрешил на посредници да изнасят до други посредници в чужбина. “Частната ни военна индустрия произвеждаше на пълни обороти”, казва Петков. В публикацията се говори и за кадри от април, на които се виждат натоварени догоре самолети от България до Полша; Жешов е известен като ключова точка за доставки. “Уверихме се, че сухопътният маршрут през Румъния и Унгария също е отворен за камиони”, казва още бившият премиер.

За доставките, според информация на вестника, платили Съединените щати и Великобритания.

Проблемите, изглежда, започват през юни – с оставката и публичните коментари на Александър Михайлов като ръководител на “Кинтекс”, когато той заяви, че от началото на войната е изнесена продукция за “2 млрд. евро”. “Ди Велт” споменава и доставката на боеприпаси за реактивните системи за залпов огън “Град БМ-21”, които според Oryx също са били доставени от България.

С действията си обаче България рискува много предвид опасенията на 70% от гражданите, според проучвания, че може да се окажат въвлечени във войната, и предупрежденията от президента Румен Радев. Помощта на България за Украйна не е убягнала на Русия: с това Петков обяснява и кибератаките срещу страната още от май насам. Бившият премиер говори и за усилията си да осигури танкери с втечнен природен газ от САЩ, след като Русия спря доставките от “Газпром”. По думите на премиер САЩ приемали идеята: “В разговорите дадох да се разбере, че танкерите са политически сигнал към цяла Европа, че винаги има начини за изход от зависимостта от Русия.”

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X