https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораПрезидентът на Международната федерация по кану-каяк е в Русе заради световното първенство

Президентът на Международната федерация по кану-каяк е в Русе заради световното първенство

Президентът на Международната кану-каяк федерация /ICF/ Томас Кониецко бе начело на спортната делегация, която посети Русе във връзка с домакинството на града на Световната купа по кану-каяк маратон това лято.

Той бе посрещнат от кмета Пенчо Милков на язовира в Лесопарк „Липник“, където бяха представени подготвителните дейности, които Общината и Българската федерация по кану-каяк извършват преди старта на тридневното състезание.

„Поставянето на високи цели развива способности и сила в нас. Благодаря Ви, че ни давате възможност да възстановим условията, в които се подготвят, и да възвърнем славата на нашите гребци“, обърна се Пенчо Милков към представителите на федерацията.

Той изрази готовността на Община Русе да посрещне чуждестранни състезатели от 5 континента, както и стотици гости, дошли да гледат надпреварата от цял свят.

Подобряването на инфраструктурата около язовира е главната цел на местната администрация при кандидатстването за домакинството на спортното събитие на годината за града ни. Според кмета организирането на Световната купа по кану-каяк ще бъде генерална репетиция за домакинството на Световното първенство по драконови лодки през 2025 г., което се случва за първи път в страната.

Томас Кониецко заяви, че въпреки, че България има традиции в класирането и провежданетона гребни състезания в спринтовите дисциплини, е убеден, че Русе ще бъде отличен домакин на маратона.

„Най-добрата реклама за Русе ще бъдат стотиците състезатели и треньорите им, които ще дойдат тук.“, заяви Кониецко. По думите му събитието ще остави едно своеобразно наследство за следващото поколение и може да вдъхнови много деца да направят първите си стъпки в спорта и гребането.

На пресконференцията присъстваха още заместник-кметовете Енчо Енчев, Магдалина Илиева и Димитър Недев, президентът и изпълнителният директор на Българската федерация кану-каяк Николай Бухалов и Евелина Петрова, отговорникът за дисциплината „кану-каяк маратон“ в ICF Рууд Хейселаар, както и членове на Управителния съвет на Международната федерация.

Чуждестранните гости ще останат и през съботния ден в Русе, като ще бъдат уточнени допълнителни подробности около провеждането на международното спортно състезание.

Припомняме, че Община Русе обяви обществената поръчка за обособяване на състезателните коридори за провеждане на вътрешни и международни състезания /овеховане/. Предстои и обособяване на велоалея по южния му бряг, която се използва от треньорите при подготовка и състезания, както и ремонтиране на пътя между Червена вода и Николово. Ще продължи и премахването на тръстиката във водоема. След като миналата година бе ремонтирана старата общинска техника и гребци се включиха доброволно в почистването, общината нае за целта и висококачествена машина, която да улесни процеса.

По решение на спортния министър Весела Лечева на общината бяха отпуснати 270 хил. лв. за ремонт на халетата. Местната администрация ще получи и допълнителни средства от Европейската комисия, тъй като спечели проект, посветен на спорта, по програма Еразъм+.

Българската федерация по кану-каяк е кандидатствала по програма за обезпечаване на домакинства и също очаква средства от спортното министерство за организиране на купата.

Освен гребане, кану-каяк маратонът включва изнасяне на кануто или каяка и бягане по портаж (минимум 80 м) след всяка обиколка. В Световната купа по кану-каяк маратон ще се включат юноши, девойки, мъже и жени. Най-късата дисциплина е 3,6 км, а най-дългата – 36 км.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X