https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораНад 150 състезатели и петима действащи световни шампиони по кану-каяк пристигат за...

Над 150 състезатели и петима действащи световни шампиони по кану-каяк пристигат за Световната купа в Русе

„Чест и привилегия е за Русе да бъде домакин на събитие от такъв ранг. Оттук нататък градът ни ще бъде разпознаваемо и нарицателно име за добра организация и провеждане на състезания по гребни спортове.”

Това каза кметът Пенчо Милков на пресконференция по повод стартиращата утре Световна купа по кану-каяк маратон, която ще се проведе на язовира в Лесопарк „Липник“. Надпреварата се организира от Община Русе, Българската федерация по кану-каяк и Световната кану-каяк федерация.

На събитието присъстваха и заместник-кметовете Енчо Енчев и Златомира Стефанова, изпълнителният директор на Българската кану-каяк федерация Евелина Петрова, отговорникът за дисциплината „кану-каяк маратон“ в Световната кану федерация /ICF/ Рууд Хейселаар, президентът на Спортен клуб по кану-каяк “Локомотив”-Русе Евгени Недев, както и експерти от Община Русе в областта на спорта.

Рууд Хейселаар благодари на Община Русе за изключителните усилия да превърне района на язовир „Липник“ в подходящо място за провеждане на състезанието от световна величина. Той сподели, че първите пристигнали отбори са впечатлени от местността.

Още една държава ще се присъедини към страните-участници – Португалия. Така общият брой държави за Световната купа вече са 13. България ще участва с четирима юноши и девойки и петима мъже и жени.

Официалното откриване на Световната купа по кану-каяк маратон ще се състои утре /2 юни/ от 19 ч. на специално изградена сцена пред Съдебната палата. Тогава ще бъдат представени всички участващи отбори, както и петимата най-добри състезатели в света, които за първи път ще се съревновават заедно в едно състезание.

Събитието ще включва къса и дълга дистанция за мъже и жени в кану и каяк, както и за юноши и старша възраст.

Състезанията на къси дистанции ще се проведат на 3 юни на 3,4 километра, с два портажа (дистанция от 200 м, в която състезателите бягат с лодките си пред публиката). В съботния ден ще премерят сили и ветераните.

Стартовете на дългите дистанции за юноши (19 километра) и старши (25 километра) ще се проведат на 4 юни.

Входът за зрители по време на двата състезателни дни ще бъде безплатен.

Заради провеждането на Световната купа Община Русе е осигурила и допълнителни курсове по маршрута Русе-Николово и обратно.

Желаещите да посетят състезанието с личните си автомобили ще могат да спират на паркинга, намиращ се до Бялото момиче, и в обособените за това места до вилната зона.

Зрителите ще бъдат настанявани на специално изградените трибуни пред Гребната база на СК кану-каяк “Локомотив”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X