https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноБлизо 60 предложения за инициативата Пилон "Рожен" получи областната администрация в Русе

Близо 60 предложения за инициативата Пилон “Рожен” получи областната администрация в Русе

21 участници се включиха в обявения в началото на месец февруари конкурс от Областна администрация – Русе за създаване на послание по случай издигането на националния флаг на връх Рожен.

В рамките на конкурса, който се проведе под надслов: „От жителите на област Русе днес – за нашите потомци утре!“, бяха изпратени предложения дори от цели класове и читалища. Общо 59 слогана са получени

. Всички те ще се надпреварват за първото място, което ще даде на победителя възможността неговото послание да бъде гравирано в постамента на Пилон „Рожен“. През следващата седмица предстои да се проведе заседание на експертна комисия, която ще определи кой ще заеме първото място. Предвижда се всички участници да получат грамота за приноса си в инициативата. Припомняме, че председател на журито, чийто състав предстои да бъде обявен в следващите дни, ще бъде областният управител Анатоли Станев. Според него конкурсът ни кара да се замислим за силата на българския дух и в ежедневните си дейности да не забравяме, че именно родолюбието е сред най-важните ценности, които трябва да отстояваме.

Конкурсът е част от националната инициатива Пилон „Рожен“, която се провежда под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Инициативата за изграждане на новия Паметник на Обединението е на Фондация „Наследство в бъдещето“. Тя включва кампания за набиране на средства и издигане на най-голямото българското национално знаме на Роженските поляни – като символ на националното единение.

В постамента на съоръжението ще бъдат вградени 28 кратки послания от 28-те административни области на България под мотото „От българите днес – за българите утре“. Мраморната плоча с картата на България ще е с размери 6х3 метра и ще бъде изработена в  Професионалната гимназия по каменообработване във врачанското село Кунино. Като жест на съпричастност учениците от гимназията безвъзмездно ще гравират текстовете и ще се наредят училището си сред големите дарители в националната кампания „България заслужава!”. Пилон „Рожен“ ще бъде най-високият в Европейския съюз и ще се издига на внушителната надморска височина от 1430 метра.

Така българското знаме ще се вижда от километри разстояние. Пилонът на знамето ще бъде висок 111 метра, а самият флаг ще е с размер 25 х 40 метра и с обща площ 1000 кв. метра.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X